Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

"Αυτή η μάχη πρέπει να κερδηθεί"

Ένα ενδιαφέρον σχόλιο από μια μεγάλη συζήτηση στο tvxs.gr σχετικά με την απεργία και επιστράτευση των "φορτηγατζήδων". Ευχαριστούμε το φίλο που μας το επισήμανε.
Για την αντισυνταγματικότητα του μέτρου της επιστράτευσης, βλέπε
ΕΔΩ και τη γνωμάτευση του... Λοβέρδου (που σε μια προηγούμενη ζωή ήταν και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου).

*****

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 32.000 άδειες (αντίστοιχα φορτηγά) Δ.Χ. Απ’ αυτά περίπου τα 20.000 εκτελούν μεταφορικό έργο, ενώ τα υπόλοιπα φυτοζωούν. Το μεταφορικό κόστος στην Ελλάδα είναι το φθηνότερο στην Ευρώπη. Τι ακριβώς εννοούν οι σχολιαστές που μιλούν για κλειστό επάγγελμα;
- Ότι θα μπουν κι άλλοι στο επάγγελμα και θα έχουμε άλλες 10.000 φτωχούς επαγγελματίες;
- Τα μπακάλικα , μήπως ήταν κλειστό επάγγελμα; Καθόλου. Τι συνέβη μ’ αυτά; Τα έκλεισαν τα σούπερ μάρκετς και αυτά με τη σειρά τους τα έκλεισαν οι μεγάλες πολυεθνικές τροφίμων. Είδατε να φθηνύνουν τα είδη πρώτης ανάγκης;
- Τα βενζινάδικα που είναι πολλά έχουν φθηνή βενζίνη;
- Τα αρτοποιεία που είναι ελεύθερα έχουν φτηνό ψωμί;
Το νεοφιλελεύθερο δόγμα περί αυτορρύθμισης της αγοράς μπορεί να είχε πέραση στη δεκαετία του ’70 αλλά τώρα πια ο κόσμος έχει εμπειρία. Αν είναι έτσι γιατί δεν αφήνουν και τις τράπεζες να γίνουν πολλές μπας και γίνει φθηνότερο το τραπεζικό προϊόν. Εκεί όμως οι νεοφιλελεύθεροι μας λένε ότι πρέπει να υπάρχουν «το πολύ 2,5 τράπεζες»! Αλλά και σήμερα που είναι περισσότερες μήπως μέσα στον ανταγωνισμό τους δεν εφαρμόζουν εναρμονισμένη πολιτική; Δεν άκουσα κανένα απ’ αυτούς που κραυγάζουν εδώ μέσα να μιλήσει για την συντεχνία των τραπεζών.
Το βασικό πρόβλημα όμως εδώ είναι ότι με ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ τρόπο ο ΓΑΠ εκτελώντας τις προσταγές των αφεντικών του προχωρά σε πολιτική επιστράτευση χωρίς καν να κρατάει μια επίφαση νομιμότητας. Και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που καταστρατηγεί το σύνταγμα. Όταν το Σύνταγμα καταστρατηγείται έχουμε πολιτική εκτροπή και ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑ. Όταν το Σύνταγμα καταστρατηγείται έχουμε πολιτική χούντα (χούντες δεν είναι μόνο οι στρατιωτικές διχτατορίες). Όταν το Σύνταγμα καταστρατηγείται τότε η υπεράσπισή του είναι υποχρέωση του κάθε έλληνα (άρθρο 120 παρ. 4 «Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων,..»).
Ας μιλήσουμε όμως και γι’ αυτό καθαυτό το πρόβλημα των φορτηγατζήδων. Μέχρι χθες οι αστοί προσπαθώντας να τρομάξουν το Λαό προπαγάνδιζαν ότι «οι κομμουνιστές (εκτός ότι είναι όντα με κεραίες στο κεφάλι και εμπριμέ δέρμα) όταν έρθουν στην εξουσία θα σας πάρουν την περιουσία σας». Και σήμερα μέρα με τη μέρα ο Λαός παρακολουθεί το έργο με τίτλο «Δεν θα σας μείνει τίποτα, θα σας πάρουμε και τα σώβρακα».
Σας πήραμε τους μισθούς, σας πήραμε τις συντάξεις, θα σας πάρουμε την αγροτική περιουσία πουλώντας την Αγροτική τράπεζα, θα αυξήσουμε τις αντικειμενικές αξίες τόσο ώστε να μην μπορείτε να κρατήσετε κανένα περιουσιακό στοιχείο, δεν θα αφήσουμε τίποτε όρθιο. Κι αν δεν μας πιστεύετε για δέστε τι κάνουμε στους φορτηγατζήδες για να συνηθίζετε:
- Τους απαξιώνουμε τις άδειες που πλήρωσαν από 100.000 ως 200.000 ευρώ και τους συκοφαντούμε κι από πάνω ότι τους δόθηκαν επί χούντας (έστω κι αν άδειες πουλιόνταν μέχρι χθές)!
- Υποστηρίζουμε ότι οι άδειες «ανήκουν» στο Κράτος, ενώ το κράτος έχει μαζέψει τόσα λεφτά από την πώληση αυτών των αδειών!
- Τους κατηγορούμε για μεγαλοκεφαλαιούχους ενώ μπορεί αντί να φτιάξουν ένα σπίτι να επέλεξαν να αγοράσουν μια άδεια (και σαν τέτοιους δεν πρέπει να τους υπερασπίζεται η Αριστερά)!
- Τους κατηγορούμε σαν συντεχνία ,όπως έχουμε κατηγορήσει κάθε κλάδο εργαζομένων που βγήκε να διεκδικήσει τα δίκια του και όπως θα κάνουμε για κάθε κλάδο εργαζομένων που θα το κάνει στο μέλλον.
- Τους πετάμε το κόκαλο της δεύτερης (απαξιωμένης) άδειας! Δηλαδή έχουν τώρα μια άδεια που αξίζει 100.000 και θα πάρουν δύο που αξίζουν 300 η μία. (Δεν τους δίνουν καλύτερα δύο χάντρες κι’ ένα καθρεφτάκι;)
ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;
Γιατί έτσι τους πρόσταξαν τα αφεντικά τους. Να απαξιώσουν τις άδειες ώστε να έλθουν οι μεγαλοκαρχαρίες και να πάρουν (με τις εταιρείες που θα στήσουν) όλο το μεταφορικό έργο της χώρας για ένα κομμάτι ψωμί . Και αν νομίζουν κάποιοι ότι θα γίνουν φθηνότερες οι μεταφορές δεν έχουν παρά να κοιτάξουν οποιαδήποτε πολυεθνική επιχείρηση έχει καταστήματα στην Ελλάδα και την τιμολογιακή της πολιτική. Πουλάνε στην Ελλάδα πιο ακριβά από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης.
Από τους φορτηγατζήδες ξεκίνησαν και δεν θα σταματήσουν αν δεν ξεπουλήσουν και την τελευταία πιθαμή ελληνικής γης. Εκτός αν τους εμποδίσουμε. Έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε τον αγώνα των φορτηγατζήδων. Αυτή η μάχη πρέπει να κερδηθεί.

Σσσσσσσσσσσουτ! Σκάσε και κολύμπα...

Τελικά είναι απογοητευτικό. Τόσα λαγωνικά της έντυπης και τηλεοπτικής δημοσιογραφίας, και δεν πήραν χαμπάρι. Καραμπινάτο σκάνδαλο, φοβερή ευκαιρία να ουρλιάξουν στα τηλεπαράθυρα, να τα σούρουν στο αίσχος. Μάλιστα οι πιο αγανακτισμένοι ελληνάρες, που είναι μανούλες στον αποπροσανατολισμό, θα μπορούσαν να τα ρίξουν στους βρωμοξένους που μας παίρνουν τις δουλειές, ή στην κατάντια της δημόσιας εκπαίδευσης, και π.χ. να καταλήξουμε μέσω Κολοπετεινίτσας στο πόσο αναγκαία είναι τα ιδιωτικά "κολέγια". Αλλά τίποτα! Χαμπάρι! Τσιμουδιά το MEGAλο κανάλι, τσιμουδιά και ο ANT1, και το ALTER, και τα κρατικά κανάλια, και Απαξάπαντα τα Δημοσιογραφικά Συγκροτήματα που συνήθως γουστάρουν τα σκάνδαλα (ή μήπως γουστάρουν μόνο τα "σκάνδαλα";). Πέρα από τοπικές εφημερίδες της Κρήτης και μπλογκς, μόνο κάτι τελειωμένες αριστεροφυλλάδες τύπου Ριζοσπάστη και Δρόμου, που προφανώς δεν έχουν τι άλλο να κάνουν, έγραψαν σχετικά.

Μα, θα μας πείτε, τι έγινε τέλος πάντων; Για ποιο αίσχος μιλάτε; Ποιο σκάνδαλο; Μιλάμε για το δουλεμπόριο Ουκρανών νέων στην Ελλάδα. Όχι, όχι για τα κορίτσια που παρηγορούν τμήμα του άρρενος πληθυσμού - αυτό το δουλεμπόριο είναι νόμιμο, άρα και ηθικό, έτσι δεν είναι; Μιλάμε για το άλλο, που βγήκε στη φόρα την προηγούμενη εβδομάδα (χωρίς πάντως να ιδρώσουν μέχρι σήμερα οι Γίγαντες της Δημοσιογραφίας):

Το ΤΕΙ Σερρών έχει υπογράψει σύμβαση με ουκρανικά ιδρύματα, που στέλνουν στην Ελλάδα φοιτητές, στους οποίους χορηγεί βεβαίωση πρακτικής άσκησης. Με αυτή τη βεβαίωση ανά χείρας, τους ξαποστέλνει κατευθείαν σε αλυσίδα Resort and Spa (τρομάρα τους...), με τρία ξενοδοχεία στην Κρήτη, όπου δουλεύουν προς... 2 (ΔΥΟ) ευρώ την ώρα! Μάλιστα οι νέοι, που επιπλέον υποχρεούνται να πληρώσουν οι ίδιοι ιδιωτική ασφάλιση, υπογράφουν συμβόλαιο με το οποίο "μπορούν να δουλέψουν και πέραν των 8 ωρών ημερησίως εφόσον συμφωνήσουν" (αν θέλουν ας μη συμφωνήσουν), ενώ τους απαγορεύεται ακόμη και να... παραιτηθούν πριν τη λήξη της σεζόν "εξαιρουμένων λόγων ανωτέρας βίας"!

Και μην βιαστεί κανείς να πει ότι το δουλεμπόριο αυτό είναι άλλη μία ελληνική εφεύρεση, διότι θα διαψευστεί - το προωθεί η ίδια η Κομισιόν με τη "Στρατηγική Ευρώπη 2020", όπου προτείνει "να καταστούν οι κενές θέσεις εργασίας περισσότερο προσπελάσιμες για τους ενδιαφερόμενους σπουδαστές και νέους επαγγελματίες απανταχού της Ευρώπης". Αλλά ας επιστρέψουμε στην Ελλάδα, στα καλά ΜΜΕ μας, στην ακόμη πιο καλή ανθυποκυβέρνησή μας και, last but not least, στο ΤΕΙ Σερρών (αν και φαίνεται ότι το συγκεκριμένο "ίδρυμα" είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου):
ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΡΕ; Ακόμα δεν πιάσατε πάτο;

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Ω, μα παρακαλώ, αν είναι δυνατόν! Τι, γύφτοι είμαστε, να πάρουμε λεφτά από Εσάς;

Α, όλα κι όλα! Υποχρεωτικότατος και γαλαντόμος ο επί των Οικονομικών κύριος Παπακωνσταντίνου. Για ό,τι θέλετε κατηγορήστε τον, αλλά αχάριστο δεν μπορείτε να τον πείτε. Να, χτες ας πούμε, με τροπολογία που πρότεινε στο θερινό τμήμα της Βουλής (και υποστηρίχθηκε από τα κόμματα που νοιάζονται για την Πατρίς – Πασόκ και ΛΑΟΣ δηλαδή), ανέστειλε έως τον Οκτώβριο την είσπραξη του φόρου για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις από τα κανάλια. Διότι, πώς να το κάνουμε; Όταν ξημεροβραδιάζονται τα κανάλια για να πείσουν τους Έλληνες ότι καλώς τους παίρνει μέτρα η ανθυποκυβέρνηση, δεν μπορεί να πληρώνουν και φόρο! Δεν θα τα ισοπεδώσουμε όλα επιτέλους! Να πληρώσουν οι αχαΐρευτοι οι εργαζόμενοι, που μας έφεραν σ’ αυτό το σημείο. Τελεία και παύλα.

Προς επίρρωση των ανωτέρω, ότι δηλαδή δεν μπορεί να πληρώνουν αυτοί που προσπαθούν να σώσουν το Έθνος από την κατρακύλα στην οποία το οδήγησε η πλέμπα, αναφέρουμε και όσα είπε στη χθεσινή συνάντησή του με εκπροσώπους της Τρόικας ο αξιότιμος και δουλευταράς πρόεδρος του ΣΕΒ. Ο κύριος Δασκαλόπουλος λοιπόν ετόνισε ότι «υπερφορολογούνται οι επιχειρήσεις» και επεσήμανε ότι «πλέον απαιτείται αποφασιστική προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, τις οποίες και θα στηρίξουν οι βιομήχανοι». Ορίστε πού μας κατήντησαν! Να φορολογούνται ποιοι; Οι Βιομήχανοι! Ο Ανθός του Έθνους! Που αν δεν έχυναν τον ιδρώτα τους και το αίμα τους, αυτό το κράτος δεν θα υπήρχε…

(Συγγνώμη, ξέρετε ποιο φαρμακείο εφημερεύει εδώ κοντά; Μας τέλειωσαν τα χάπια μας και κατά συνέπεια, μ’ αυτά που μαθαίνουμε, τρελαινόμαστε!)

Ένα αναχρονιστικό κείμενο

ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Άρθρο 120 (Ακροτελεύτια Διάταξη)


1. Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων, υπογράφεται από τον Πρόεδρό της, δημοσιεύεται από τον προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως, με διάταγμα που προσυπογράφεται από το Yπουργικό Συμβούλιο και αρχίζει να ισχύει από τις ένδεκα Iουνίου 1975.


2. O σεβασμός στο Σύνταγμα
και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Eλλήνων.

3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που
δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.

***

Διαβάζοντας το ανωτέρω... κρυπτοκομμουνιστικό πόνημα, θυμηθήκαμε μια έρευνα που είχε διεξαχθεί παλιότερα στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές είχαν δώσει σε ένα δείγμα 10.000 ανθρώπων κάποια αποσπάσματα από το Σύνταγμα των ΗΠΑ, και τους είχαν ζητήσει να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο πιθανές απαντήσεις: 1. Αυτά είναι αποσπάσματα από το Σύνταγμα των ΗΠΑ, ή, 2. Αυτά είναι αποσπάσματα από το Πρόγραμμα του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Το αποτέλεσμα της έρευνας είχε προκαλέσει μεγάλη έκπληξη, αφού η πλειοψηφία των ερωτώμενων Αμερικανών είχε θεωρήσει ότι τα αποσπάσματα ήταν... σαφώς κομμουνιστικά. Υπό το πρίσμα των κατορθωμάτων της ενταύθα "κυβερνήσεως", δεν φαίνεται πλέον και τόσο υπερβολική η απάντηση που έδιναν τα "αμερικανάκια"... Το πάλαι ποτέ Σύνταγμα της Ελλάδας, έτσι που τσαλαπατιέται καθημερινά, σύντομα θα θυμίζει Κομμουνιστικό Μανιφέστο!

Και να φανταστεί κανείς ότι ο Ανδρέας είχε χαρακτηρίσει αυτό το Σύνταγμα, τότε, ως αντιλαϊκό και "στα χνάρια του Συντάγματος του Παπαδόπουλου"! Μήπως τον έχουμε παρεξηγήσει τον George; Μήπως το παιδί τα κάνει όλα αυτά για να μας απαλλάξει από την αντιδραστική, αντιλαϊκή, αναχρονιστική παλιατσαρία του 1975; Μήπως, τελικά, οι... σοσιαλιστές αργούν μα δεν ξεχνούν;

Είμαστε τρία μικρά και αθώα μαϊμουδάκια

Καθημερινή, 30/7/2010: Έτοιμο τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση να πουλήσει το 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, ώστε να προχωρήσει ταχέως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, έχει η τρόικα και προτίθεται να το περιλάβει στο αναθεωρημένο μνημόνιο.

Τελεσίγραφο; Μα, εμείς νομίζαμε ότι τελεσίγραφα απευθύνουν οι εισβολείς, όχι όσοι μας «βοηθούν»!

Να πουλήσει; Μα, εμείς νομίζαμε ότι για να δώσεις εντολή να πουληθεί κάτι πρέπει να σου ανήκει!

Απελευθέρωση; Μα, εμείς νομίζαμε ότι αλλιώς λέγεται να γδέρνει τον καταναλωτή σε πολλαπλάσιες τιμές το ιδιωτικό καρτέλ!

Αναθεωρημένο; Μα, εμείς νομίζαμε ότι για να αναθεωρηθεί (κι άλλο;;;) πρέπει να συμφωνούν και οι δύο πλευρές!

Ποιος μίλησε για Κατοχή; Ποιος για Γερμανοτσολιάδες; Ποιος για Τσολάκογλου; Α πα πα, εμείς δεν ακούσαμε τίποτα, δεν είδαμε τίποτα, και βεβαίως δεν είπαμε τίποτα! Κιχ! Τσιμουδιά!

Αποθέωση Μίκη - Γιούχα σε Νικητιάδη και... Interamerican!

Αποθέωσε χτες βράδυ ο κόσμος τον Μίκη Θεοδωράκη, στη συναυλία-ποταμό που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών στο θέατρο του Λυκαβηττού με την ευκαιρία των 85ων γενεθλίων του. Επί 4 και πλέον ώρες χιλιάδες άνθρωποι τραγουδούσαν τα τραγούδια που σφράγισαν τη σύγχρονη πολιτική και κοινωνική ιστορία της Ελλάδας.

Στα παραλειπόμενα της συναυλίας, η παρατεταμένη γιούχα που έφαγε ο υφυπουργός πολιτισμού Νικητιάδης όταν αναγγέλθηκε η παρουσία του: "ΟΥΟΥΟΥ", "Να φύγετε", "Έξωωω" και άλλα... λιγότερο ευγενικά. Οι φιλότιμες προσπάθειες του παρουσιαστή της εκδήλωσης Αλέξη Κωστάλα, και ο σεβασμός του κοινού στον Μίκη, βοήθησαν να "λήξει" το συμβάν. Πάμε στοίχημα ότι θα το αποσιωπήσουν, και αυτό, τα Μέσα Μαζικής "Ενημέρωσης";

Τα καλύτερα όμως τα άκουσε ο κ. Κώτσαλος, διευθύνων σύμβουλος της "χορηγού" Interamerican, που πήγε να βραβεύσει τον Μίκη (φοβερή η ιδέα των διοργανωτών!). Θορυβημένος από το γιουχαητό και τις διόλου ευγενικές προτροπές του κοινού ("να πληρώσετε εσείς ρε", "κλέφτες" κ.λπ.), ο επιφανής εκπρόσωπος του "ασφαλιστικού κόσμου" έσπευσε να ξεμπερδέψει όπως-όπως με το βαρύ καθήκον που του είχε ανατεθεί.

Δεν υπάρχει εκδήλωση στην οποία ο λαός να μη δείχνει πόσο μεγάλη εκτίμηση έχει στο πολιτικό υπηρετικό προσωπικό της Τρόικας. Τώρα φαίνεται παίρνουν σειρά και τα αεριτζήδικα παράσιτα της "αγοράς". Καιρός ήταν!

Αλλά για να μείνουμε εντός κλίματος Μίκη, ιδού:

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Ο Κύριος Λοβέρδος καταγγέλλει την πολιτική επιστράτευση

[Τα σέβη μας στο μπλογκ You Pay Your Crisis που αλίευσε το λαυράκι]

*****

Από την ιστοσελίδα του Κυρίου Λοβέρδου, Διακεκριμένου (πρώην) Καθηγητού Συνταγματικού Δικαίου και (νυν) Υπουργού-Κλητήρος Α΄ Τάξεως της Τρόικας:

*****

Η ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

Αδιαλλαξία κατά τις διαπραγματεύσεις, ανικανότητα διαχείρισης ενός κοινωνικού θέματος, αδυναμία στάθμισης της βαρύτητας των συναφών θεμάτων, προσπάθεια επίδειξης ισχύος, έλλειψη ενδο-κυβερνητικού συντονισμού, περιφρόνηση της δικαιοσύνης και, τέλος, παραβίαση του Συντάγματος, πανικός, παρακάλια κι επίδειξη θλίψης χαρακτήρισαν την κυβέρνηση της Ν.Δ. στην απεργία των ναυτεργατών. Ως προς το θέμα αυτό, ίσως, έχουν γραφεί και έχουν ειπωθεί σχεδόν τα πάντα. Εκτός ενός θέματος: αυτού της λαθραίας επιβίωσης – επί τριάντα δύο χρόνια – του νομοθετικού διατάγματος 17/1974 περί Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτου Ανάγκης.

Πρόκειται για νομοθετικό διάταγμα (Ν.Δ.), διότι τον Σεπτέμβριο του 1974, οπότε και θεσπίστηκε, δεν υπήρχε Βουλή. Είχε μόλις πέσει η δικτατορία και η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με αυτό το νομοθετικό διάταγμα ρύθμισε τη σχετική κρίσιμη ύλη. Δεν είχε, όμως, ακόμη ψηφιστεί το νέο Σύνταγμα της δημοκρατικής Ελλάδας. Στο άρθρο 22 παρ. 3 του Συντάγματος αυτού (σήμερα άρθρο 22 παρ. 4), που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 1975, απαγορεύτηκε κάθε μορφή αναγκαστικής εργασίας. Κατ’ εξαίρεσιν μόνο επιτράπηκε η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών (πολιτική επιστράτευση) για τρεις αποκλειστικά λόγους:

α) Λόγω πολέμου ή επιστράτευσης ή ανάγκης για συνεισφορά στην άμυνα της χώρας,
β) λόγω θεομηνίας και
γ) λόγω κινδύνου της δημόσιας υγείας.

Έκτοτε, όσες κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν το θεσμό της πολιτικής επιστράτευσης επικαλούντο το άρθρο αυτό του Συντάγματος, το άρθρο 112 που προβλέπει ότι οι προγενέστεροι του Συντάγματος νόμοι που απαιτούνται για την εφαρμογή του παραμένουν σε ισχύ εφόσον δεν αντίκεινται σε αυτό, καθώς και το ανωτέρω Ν.Δ. 17/1974. Αντίκειται, όμως, αυτό το Ν.Δ. στο Σύνταγμα; Καταφανώς ναι. Και αυτό για τους εξής λόγους:

Πρώτον: το Σύνταγμα (άρθρο 22 § 4) απαιτεί νόμο για τη ρύθμιση όλων των θεμάτων που αφορούν την εφαρμογή του θεσμού της πολιτικής επιστράτευσης για τους λόγους που αναφέρθηκαν. Κάνει όμως αναφορά το Ν.Δ. 17/1974 σε αυτούς; Οργανώνει την εφαρμογή τους; Θεσπίζει τις προϋποθέσεις τους; Η απάντηση είναι δυστυχώς αρνητική.

Δεύτερον: η επικαλούμενη από τις κυβερνήσεις διάταξη του άρθρου 2 § 5 αυτού του Ν.Δ. ορίζει απλώς το τι είναι έκτακτη ανάγκη. Και αυτός ο ορισμός, όμως, είναι κατά πολύ διαφορετικός από τη συνταγματική διάταξη (άρθρο 22 § 4), της οποίας υποτίθεται πως οργανώνει την εφαρμογή. Κατά τα λοιπά, οι άλλες διατάξεις του Ν.Δ. αφορούν τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού στην κατάσταση της έκτακτης ανάγκης.

Καμία κυβέρνηση έως τώρα δεν πήρε την πρωτοβουλία να αντικαταστήσει το αντισυνταγματικό αυτό νομοθετικό διάταγμα. Από την άλλη πλευρά, όμως, στην πολιτική επιστράτευση οι κυβερνήσεις καταφεύγουν αν όχι συχνά, πάντως όχι και σπάνια. Οι πρωθυπουργοί Καραμανλής, Παπανδρέου, Μητσοτάκης, Σημίτης και τώρα Καραμανλής μεταχειρίστηκαν το θεσμό της πολιτικής επιστράτευσης και βολεύτηκαν με τη χρήση αυτού του Ν.Δ. δίχως να μπουν στην πολιτική ταλαιπωρία να αγγίξουν το θέμα της αλλαγής του κατά τα συνταγματικά δεδομένα. Έκαναν, όμως, πολύ κακώς. Γιατί ανθρώπινες ελευθερίες και δικαιώματα διακυβεύονται κατά την εφαρμογή της πολιτικής επιστράτευσης. Περίπου το ίδιο έγινε, από πλευράς καθυστέρησης, και με την κήρυξη της χώρας σε γενική επιστράτευση (20 Ιουλίου 1974 με διάταγμα του δικτάτορα Γκιζίκη). Και αυτό το διάταγμα καταργήθηκε μόλις τον Δεκέμβριο του 2002 από την κυβέρνηση Σημίτη (Απόφαση Πρωθυπουργού 371/2002).

Η αλλαγή, λοιπόν, του Ν.Δ. 17/1974 αποτελεί προτεραιότητα και δεν πρέπει να αργήσει η ανάληψή της. Αντιθέτως, η διαιώνιση της ύπαρξής του συνιστά μία μόνιμη ρωγμή στη δημοκρατική πολιτεία και το κράτος δικαίου.

Αναδημοσίευση από το ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ (26/2/06)

*****

Καλό; Πολύ καλό!

(Μην απορείτε για το αν κοιμάται τα βράδια ο Δόκτωρ Τζέκιλ. Βεβαίως και κοιμάται! Αλλά ξυπνά ο Μίστερ Χάιντ. Άβυσσος η ψυχή του Κλητήρος...)

Επιτέλους, περιστολή!

Από το σημερινό Έθνος:

«Αντιμέτωπο με τον χρόνο είναι πλέον το υπουργείο Υγείας, αφού καλείται εντός τεσσάρων μηνών να επιτύχει περιστολή των δαπανών των νοσοκομείων κατά 500 εκατομμύρια ευρώ! Παράλληλα οφείλει να αναζητήσει τρόπους προκειμένου να εισπραχθούν οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Σε συνάντηση που είχε χθες η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Νίκος Πολύζος με τους ελεγκτές της Τρόικας παρουσία του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η υπουργός παρουσίασε τα προβλεπόμενα μέτρα για την εύρεση πόρων, ενώ επεσήμανε ότι ήδη έχουν περιοριστεί οι δαπάνες των νοσοκομείων.»

Αν τους στείλουμε σε κάνα δημόσιο νοσοκομείο τους "υπουργούς" και τους ελεγκτές της Τρόικας (μην πάει στο κακό ο νους σας, λέμε, π.χ., αν τους πιάσει καμιά σκωληκοειδίτις ή καμιά θερμοπληξία) και το ζήσουν το τι σημαίνει κόβω 500 εκατομμύρια ευρώ, λέτε να μας κάνουν ίσως έκπτωση στις περικοπές;

Έξω οι Αμερικάνοι!

Προβοκάτσια ετοιμάζει ο Γιώργος Παπανδρέου, για να σπάσει την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών. Ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να βάλει ζάχαρη στα ρεζερβουάρ των φορτηγών, όπως είχε κάνει ο δικτάτορας Παπαδόπουλος όταν ήταν συνταγματάρχης στον Έβρο.

Το καλό με τον Γιώργο Παπανδρέου είναι πως αφενός η χούντα του δεν θα διαρκέσει επτά χρόνια και αφετέρου έχουμε έτοιμο και το σύνθημα από την παλιά χούντα: «Δεν σε θέλει ο λαός, πάρ’ τη Δέσποινα και μπρος» φώναζαν οι Έλληνες στον Παπαδόπουλο, «Δεν σε θέλει ο λαός, πάρ’ τη μάνα σου και μπρος» θα φωνάζουν στον Παπανδρέου (αυτό φώναζαν και στον βασιλιά).

Επειδή το «Δεν σε θέλει ο λαός, πάρ’ τη μάνα σου και μπρος» είναι κάπως μακρινάρι, προτείνω το σύνθημα «Έξω οι Αμερικάνοι». Είναι σύντομο και ταιριάζει γάντι στους Παπανδρέου.

[από τον Πιτσιρίκο – παραήταν καλό για να μην το κλέψουμε!]

Το ανέκδοτο της ημέρας

Απολαύστε το, από τον σημερινό Τύπο:

"Σούπερ-φιλόδοξο στόχο για την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων, κυρίως στην πράσινη ενέργεια, ύψους περίπου 45 δισ. ευρώ έως το 2015, με την ταυτόχρονη δημιουργία άνω των 210.000 νέων θέσεων εργασίας, θέτει η επί του Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη."

Θυμηθείτε, το 2015 να καλέσουμε τους ... 210.000 νέους πρασινοενεργειακούς εργαζόμενους σε πανηγυρική εκδήλωση. (Βέβαια το θέμα είναι, η κυρία Μπιρμπίλη πού θα είναι τότε; Θα τη βρούμε να τη συγχαρούμε που έσωσε 210.000 από την ανεργία;)

Ε, καλοκαιράκι είναι, χαλαρώνουμε, λέμε και καμιά λαλακία να περνά η ώρα. Από την άλλη, 45 δισ. δεν θα βρει, αλλά 4-5, μπορεί. Κι αν δεν βρει, παίρνει ένα δανειάκι από την... Πειραιώς, να 'χει να πορεύεται. Σωστά λένε μερικοί ότι...

...τα καλύτερα πάρτι γίνονται εν μέσω χρεοκοπίας!

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Πωλείται όπως είναι όσο-όσο...

Συνεχίζεται το στημένο παιχνίδι μεταξύ κυβέρνησης και Κομισιόν, που στοχεύει να καταλήξει στο ξεπούλημα της ΔΕΗ. Τώρα η Κομισιόν βάζει την ιδιωτικοποίηση του 40% των σταθμών παραγωγής ενέργειας από τη ΔΕΗ ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου των 9 δισ. ευρώ! Όπως γράψαμε και στο χτεσινό... ρεαλιστικό διήγημα, οι ευρωνταβατζήδες (κακή σύγκριση, οι νταβατζήδες δεν είναι ΤΟΣΟ αλήτες) είπαν ξεκάθαρα ότι δεν τους ενδιαφέρει που το Μνημόνιο δεν προβλέπει ιδιωτικοποίηση των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ, διότι «τα Μνημόνια μπορούν να αλλάζουν εφόσον κάτι τέτοιο κρίνεται αναγκαίο για τα συμφέροντα των πιστωτών»! Η δε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-ΔΝΤ-ΕΕ περιορίζεται να επαναλαμβάνει αμήχανα ότι… «αυτά δεν τα είχαμε συμφωνήσει»!

Ας υποθέσουμε ότι είμαστε αρκετά αφελείς για να πιστέψουμε ότι όντως δεν τα είχαν συμφωνήσει κάτω από το τραπέζι, ώστε να περάσει η πρώτη δέσμη ξεπουλήματος με λιγότερες αντιδράσεις. Αν ήταν έτσι, θα έπρεπε να ξέρουν ότι η λογική του κατήφορου είναι ο πάτος. Και άρα να σταματήσουν να κουτρουβαλάνε στον γκρεμό και να συζητούν με τους ευρωνταβατζήδες την πλήρη διάλυση της ΔΕΗ. Αλλά αυτό θα απαιτούσε να έχει κανείς έστω και στοιχειώδη αξιοπρέπεια – πού να τη βρουν την τσίπα οι ιθαγενείς υπαλληλίσκοι των νταβατζήδων; Αφού συμφώνησαν ΗΔΗ, υπογράφοντας το Μνημόνιο, ότι ως το Σεπτέμβριο, «θα ολοκληρωθούν τα σχέδια για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα αρχίσει ο εξορθολογισμός των τιμολογίων για τους καταναλωτές» (Εφευρετικότατοι γλωσσοπλάστες οι «σοσιαλιστές» μας! Το ξεπούλημα λέγεται "απελευθέρωση", και οι νέες άγριες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που θα αρχίσουν το Σεπτέμβριο για να γδάρουν κι άλλο κάθε νοικοκυριό, βαφτίστηκαν "εξορθολογισμός των τιμολογίων"…)

Χαρακτηριστικό του τι σημαίνει ο κατήφορος είναι αυτό που επισημαίνει σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών της ΔΕΗ: «Η ΔΕΗ δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα όποια έσοδα από την πώληση μονάδων θα καταγραφούν ως έκτακτα κέρδη, από τα οποία το δημόσιο θα εισπράξει το 51%, ενώ τα επόμενα χρόνια θα μειωθούν κατακόρυφα τα έσοδά του από μερίσματα ως μετόχου. Εάν πωληθούν οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ σε ιδιώτες, το επόμενο βήμα θα είναι να πουλάνε το νερό σε αγρότες και καταναλωτές, ενώ σήμερα η ΔΕΗ τους παρέχει άφθονα νερά δωρεάν ενισχύοντας άμεσα τα εισοδήματα των αγροτών και την αγοραστική δύναμη των κατοίκων υδροδοτούμενων πόλεων όπως η Θεσσαλονίκη.»

Επί τη ευκαιρία, δείτε στο ακόλουθο βίντεο τα… ρετιρέ της ΔΕΗ να μιλούν: Πώς διαλύεται σταδιακά μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες επιχειρήσεις της χώρας. Πώς το πάγωμα των προσλήψεων οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση των εργασιών που δίνονται όλο και πιο συχνά σε «ημέτερους» εργολάβους. Εδώ παραθέτουμε το πρώτο βίντεο, όπου μιλούν οι εργαζόμενοι στα ορυχεία. Για να δείτε και τα υπόλοιπα, κάντε κλικ ΕΔΩ

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Μάθανε ότι μαμιόμαστε...

Το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου για … τους 9 μήνες κυβερνητικού έργου (μάθανε ότι μαμιόμαστε και πλακώσανε και οι «ελληνο»αμερικάνοι!).

Εκεί ο President του American-Hellenic Chamber, ο μίστερ Γιάννος Γραμματίδης, ζήτησε από την κυβέρνηση (ναι, αν δεν ζητήσει αυτός, ποιος θα ζητήσει; το πόπολο;) «να μην κάνει διαπραγμάτευση με τις συντεχνίες και να προχωρήσει στην απελευθέρωση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών». Ο μίστερ Γραμματίδης επεσήμανε μάλιστα πως «αντιδρά μία μικρή ομάδα του πληθυσμού, η οποία δε χάνει τις θέσεις της, αλλά τα προνόμιά της» (έτσι μπράβο μεγάλε, πες τα, κι εσύ ενάντια στα ρετιρέ αγωνίζεσαι! ο λαός απαιτεί εδώ και τώρα να τσακιστούν οι μειοψηφίες!)

Από την πλευρά του ο μίστερ Νίκος Βρεττός, διευθύνων σύμβουλος του ευαγούς ιδρύματος The Boston Consulting Group (ωραίο δεν ακούγεται;), μάλωσε την κυβέρνηση διότι, όπως είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου, «υπάρχουν καθυστερήσεις στην απελευθέρωση της ενέργειας». Προέβλεψε όμως ότι «η ΔΕΗ πιθανότατα θα πουλήσει μονάδες της και η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υποχωρήσει στο θέμα αυτό υπό τις πιέσεις που θα ασκήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση». Πάλι καλά, γιατί προς στιγμήν είχαμε ανησυχήσει, ότι θα παραμείνει η περιουσία του ελληνικού λαού στα χέρια του δημοσίου…

Ο Παπακωνσταντίνου έλειπε, πάντως, σε δουλειά. Δεν πρόλαβε να ανοίξει το στόμα του ο μίστερ Γραμματίδης, και τρέχει ο άνθρωπος καλοκαιριάτικα παρέα με την Μπιρμπίλη να δει πώς θα ξεπουλήσει και τη ΔΕΗ…

ΟΥΣΤ ΡΕ!

Μπράβο Αντρέα, τα κατάφερες!

Θα μας βγάλεις τελικά στους δρόμους μέσα στο κατακαλόκαιρο; Βρε, εσύ είσαι θηρίο! Έχουμε και λέμε λοιπόν:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ, σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασής της στη συνεδρίαση της Παρασκευής 23 Ιουλίου, να αντικρούσει με κάθε τρόπο την επιχειρούμενη από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδο, συστηματική και απροκάλυπτη επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα και κατακτήσεις, διοργανώνει την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010 και ώρα 11 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Εργασίας (οδός Πειραιώς 40).

Η Συντονιστική Επιτροπή αντιδρά στη λειτουργία του Υπουργείου ως «Υπουργείο Προστασίας Εργοδοτών» και καταγγέλλει τη συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας του, η οποία, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, προωθεί ένα σχέδιο επιστροφής σε εργατικό Μεσαίωνα και εφαρμόζει μια πολιτική η οποία, με βεβαιότητα, οδηγεί στην κοινωνική αναταραχή και στην εξαθλίωση της ζωής μας.

Αυτή τη φορά ο υπουργός Εργασίας, προκλητικά, λίγες ώρες μόνο μετά την ανάκληση άλλων εξαγγελιών του για την κατάργηση του ΟΜΕΔ – ύστερα από την ομόθυμη και καθολική αντίδραση των συνδικαλιστικών Ενώσεων, «λύνει» το εργοδοτικό αίτημα από την πίσω πόρτα, επιχειρώντας να καταργήσει όλες τις αποφάσεις της Διαιτησίας-Μεσολάβησης, που δικαιώνουν Ενώσεις εργαζομένων στις διαφορές που έχουν με τους εργοδότες για τις αυξήσεις των ΣΣΕ. Το εφαρμόζει:

● με αναδρομική ισχύ, σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός αγγίζει το 6%,
● γνωρίζοντας ότι η νομοθετική κατάργηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου θεσμού της Διαιτησίας είναι απροσχημάτιστη και αντισυνταγματική,
● με τρόπο προσβλητικό προς όλο το ανεξάρτητο σώμα Μεσολαβητών και Διαιτητών, ακυρώνοντας τις αποφάσεις τους,
● σε συνέχεια των εξυπηρετήσεων με τη μαύρη εργασία, την υποαπασχόληση, τη διευκόλυνση των απολύσεων,
● μετά την απόσυρση της ρύθμισης για το διαδίκτυο για να συνεχιστεί το πάρτι της φοροδιαφυγής και μαύρης εργασίας.

Συμμετέχουμε δυναμικά στη συγκέντρωση. Οι εργαζόμενοι δεν συναινούν σε μέτρα εναντίον τους.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε.

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Αυτή η ΓΣΕΕ, αλήθεια, πού πήγε; Διακοπές σούμπιτη;)

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ...

…ήταν η ΔΕΗ. Που ανήκε στο Δημόσιο και παρήγαγε φτηνό ρεύμα (το οποίο το χάριζε, σχεδόν τζάμπα, στις βιομηχανίες, και το πουλούσε ακριβά στην πλέμπα).

Τότε, πάνω στην αναμπουμπούλα της κρίσης και της γενικευμένης εκποίησης του δημόσιου πλούτου και αυτών καθαυτών των υπηκόων της χώρας από τους υπαλλήλους των ληστών και τοκογλύφων «συμμάχων», ήρθαν στο Ελλαδιστάν μερικά ευρωστελέχη.

Αφού ξεβρώμισαν τα πόδια τους στις γραφικές παραλίες (και κράτησαν σημείωση, να ζητήσουν να αλλάξει και σ’ αυτό το σημείο το κρυπτοκομμουνιστικό Σύνταγμα του Ελλαδιστάν, που τυπικά ορίζει ότι οι παραλίες ανήκουν σε όλο το λαό) κι αφού χλαπάκιασαν και μερικά κεμπάπ του θρυλικού Μπαϊρακτάρη, αποφάσισαν να περάσουν μια βόλτα από το τότε Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής – εκεί, τους είπαν, έχουμε «υπουργό» μια Μπιρμπιλομάτα, οπότε το προτίμησαν, διότι είχαν βαρεθεί τον Πάνχοντρο και τον Κλαψιαροαντρέα, με τους οποίους συναντιούνταν συνήθως.

Ήδη σιχτιρισμένοι από το γεγονός ότι στην παραλία που είχαν πάει λιάζονταν δίπλα τους (τζάμπα!) και εκατοντάδες υπήκοοι του Ελλαδιστάν, με το που την πέτυχαν στο γραφείο της, απαίτησαν ούτε λίγο ούτε πολύ την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων και του 40% των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Αλλόφρων η «υπουργός» προσπαθούσε να καταλάβει τι μύγα τσίμπησε καλοκαιριάτικα τα ευρωστελέχη – πού να ήξερε ότι έφταιγε ο συγχρωτισμός που υπέστησαν οι Επικυρίαρχοι με τους ιθαγενείς στην παραλία, συν το ότι τα κεμπάπ τους έκατσαν βαριά και άρα δικαίως είχαν τα νεύρα τους.

Εν πάση περιπτώσει, τους τράταρε καφέ, τους έσκασε χαμόγελο τσαχπίνικο, και προσπάθησε να τους καλοπιάσει: «Ρε παιδιά», τους λέει, «το Μνημόνιο δεν μιλάει για εκποίηση μονάδων της ΔΕΗ». Τι ήταν να το ξεστομίσει! Τα ευρωστελέχη εν χορώ άρχισαν να ουρλιάζουν: «Τα Μνημόνια, κυρία Υπουργέ-Κλητήρα μας, αλλάζουν. Αλλάζουν και εμπλουτίζονται. Άλλωστε, τον πρώτο λόγο έχει ο δανειστής, δηλαδή Ημείς, που ενδιαφέρεται να ανακάμψει η οικονομία, ώστε να πάρει πίσω τα χρήματα που έδωσε».

Έκανε μια ακόμη προσπάθεια η ιθαγενής Υπουργός-Κλητήρας, αυτό να της το αναγνωρίσουμε: «Μα ρε παιδιά, δεν αρκεί που συμφωνήσαμε να δίνουμε ακόμη πιο τζάμπα το ρεύμα στη χονδρική, να βολευτούν οι φίλοι σας οι βιομήχανοι, και να τσακίσουμε στις αυξήσεις την πλέμπα;». Τίποτα, ανένδοτοι οι Επικυρίαρχοι! «Θα μας δώσετε τις μονάδες παραγωγής ενέργειας κοψοχρονιά, γιατί τώρα με την κρίση έχουμε να βολέψουμε κάτι ξαδέρφια, και τελείωσε. Άντε, μη σε στείλουμε να πλύνεις κάνα πιάτο!», της απάντησαν.

Ε, σ’ αυτό το σημείο τα πήρε στο κρανίο η Μπιρμπιλομάτα. Ξύπνησαν μέσα της τα ιδανικά της νιότης της, τότε που, εκτός από σοσιαλίστρια, ήταν και λίγο φεμινίστρια, και τους λέει: «Έτσι ε; Θα το πω στον Πρωθυπουργό, και θα δείτε!». Σ’ αυτό το σημείο οι Επικυρίαρχοι, με το που άκουσαν τη λέξη «Πρωθυπουργός», αντί να τη βρίσουν άρχισαν να γελούν σχεδόν υστερικά. «Να ’σαι καλά κοπελιά», της λέει ένας που κατόρθωσε να μιλήσει μέσα στο γενικό χάχανο, «μας έκανες και διασκεδάσαμε. Άκου… Πρωθυπουργός!» – τι ήταν να ξαναπεί τη λέξη; Με το που την άκουσαν οι Επικυρίαρχοι συνέχισαν να χτυπιούνται χάμω, και έτσι, ανίκανοι ακόμη και να χαιρετήσουν, βγήκαν από το γραφείο της κοπελιάς και σχεδόν κουτρουβάλησαν χαχανίζοντας τις σκάλες ως την έξοδο.

[ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ, ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ… Μπαίνει στο γραφείο του Επικυρίαρχου μια Μπιρμπιλομάτα, κι από πίσω της, ψιλοχαμένος, με μια ιστιοσανίδα στο χέρι, ένας ηλιοκαμένος τύπος με μουστακάκι και χαβανέζικο πουκάμισο. «Χαίρετε», λέει η κοπελιά στο ευρωστελεχό, «με θυμάστε; Που σας έδωκα κοψοχρονιά τη ΔΕΗ;». «Α ναι βρε παιδί», της απαντά το ευρωστελεχό «πολύ γέλιο είχαμε ρίξει τότε… πού χάθηκες;». «Να», του απαντά η κοπελιά, «μας πήραν τελικά με τις πέτρες, κι αυτό το κωλοελικόπτερο του βλαμμένου από ’δώ» (δείχνει τον ψιλοχαμένο) «μας άφησε στη μέση του πουθενά, και ταλαιπωρηθήκαμε μέχρι να σας βρούμε… τέλος πάντων, καμιά δουλίτσα έχετε να μας προτείνετε, διότι ξεμείναμε;». Την κοιτά πονηρούτσικα το ευρωστελεχό και της λέει: «Μα φυσικά! Πάντα έχουμε θέσεις για Κλητήρες… αν και πήξαμε αυτές τις μέρες στις αιτήσεις, κάπου θα σε χώσω». «Κι αυτόν;» ρωτάει η Μπιρμπιλομάτα, δείχνοντας τον ψιλοχαμένο με την ιστιοσανίδα (διότι κατά βάθος ήταν πονόψυχη). «Μην ανησυχείς κοπελιά, αυτόν τον θέλουν οι Αμερικάνοι, τον κάνουν λέει πολύ κέφι όταν μιλάει για σοσιαλισμό»]

Και, τελικά, ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί χειρότερα…

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Κι άλλη αφελής απορία

Μια και αρχίσαμε τα θέματα κανονισμών ασφαλείας (βλ. και προηγούμενη ανάρτηση για τη «λευκή απεργία» των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας), ας συνεχίσουμε:

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος διαμαρτύρεται για την ουσιαστική κατάργηση των αποστάσεων ασφαλείας στην ίδρυση και λειτουργία των πρατηρίων υγρών καυσίμων από χώρους συνάθροισης κοινού, με νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Σύμφωνα με την ΟΒΕ τα μέτρα λαμβάνονται με εντολή της τρόικας, «η οποία επιβάλλει τη μονοπώληση της αγοράς από μεγάλα συμφέροντα ως μέτρο εξόδου από τη κρίση, και αποτελούν χαριστική - φωτογραφική διάταξη για το άνοιγμα πρατήριων από τα σούπερ μάρκετ και την εξόντωση των βενζινοπωλών». Η ΟΒΕ τονίζει ότι «η εξαγγελία των μέτρων, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την απόσταση των 110 μ. που όρισε ειδική μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ως "ασφαλή απόσταση" εκρηκτικής ή καύσιμης ύλης από χώρους συνάθροισης κοινού, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη σκοπιμότητα της κυβέρνησης».

Τι γίνεται τελικά ρε παλικάρια της ΔουΝουΤοκρατίας με τους κανονισμούς ασφαλείας; Καταργήθηκαν κι αυτοί μια κι έξω, όλοι μαζί, από το Μνημόνιο;

Αφελής απορία

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν να κάνουν απεργία. Η δικαιοσύνη (…) την έβγαλε παράνομη. Τότε οι ελεγκτές ανακοίνωσαν ότι θα τηρούν με αυστηρότητα τους διεθνείς κανονισμούς ασφαλείας για τη χωρητικότητα του ελληνικού εναέριου χώρου, επιτρέποντας συγκεκριμένο αριθμό πτήσεων ανά ώρα, δηλαδή τόσες πτήσεις όσες επιτρέπονται από τους κανονισμούς.

Αυτό ονομάστηκε «λευκή απεργία». Και ξεσηκώθηκε το σύμπαν (τρόπος του λέγειν) εναντίον τους, διότι πλήττεται ο τουρισμός, ταλαιπωρείται ο κόσμος κ.λπ. Ας ξεχάσουμε προς στιγμήν το αν οι ελεγκτές έχουν δίκιο, αν επιτρέπεται να ταλαιπωρείται ο «κόσμος» από τις απεργίες (μάλλον θα πρέπει να απεργούμε «από μέσα μας»!), τι βιολί βαράει η δικαιοσύνη που αμέσως βγάζει όλες τις απεργίες παράνομες και όλα αυτά.

Ας τα ξεχάσουμε, διότι έχουμε μια πολύ αφελή απορία: αυτοί οι ρημάδες οι κανονισμοί ασφαλείας έχουν κάποιο λόγο ύπαρξης; Διότι αν δεν έχουν, ας τους καταργήσουν οι «αρμόδιοι» να ξεμπερδεύουμε. Αν όμως έχουν, και καθημερινά παραβιάζονται χάριν του ιδιωτικού κέρδους… μήπως οι υποκριτές γκεμπελίσκοι των καναλιών θα έπρεπε να αγανακτούν ακριβώς επειδή δεν εφαρμόζονται ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ οι διεθνείς κανονισμοί ασφαλείας;

Περί "συντεχνιακού αυτισμού"

«Η διαμαρτυρία είναι δίκαιη και δικαιολογημένη, όχι όμως όταν εκφράζεται με συντεχνιακό αυτισμό και αδιαφορία για την κοινωνική πλειοψηφία». Τάδε έφη ο Κύριος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στη φετινή επέτειο της μεταπολίτευσης, αφού πρώτα για ξεκάρφωμα κατηγόρησε τον πολιτικό κόσμο για τη σημερινή «πολιτική παρακμή».

Πολύ της μόδας αναμένεται να γίνει ο νέος όρος του Κυρίου Προέδρου, ο «συντεχνιακός αυτισμός» (κι αν έχει παράξει ΑΥΤΟΣ ο πολιτικός κόσμος νεολογισμούς για να κρύψει την παρακμή του και να συκοφαντήσει ή να καναλιζάρει τις λαϊκές αντιδράσεις!). Σε απλά ελληνικά, μεταφράζεται ως εξής: «’Ντάξει, διαμαρτυρηθείτε για να εκτονωθείτε, αλλά κοσμίως και υπευθύνως – π.χ. κάντε καμιά αποχή στις εκλογές, πείτε τον πόνο σας σε κάνα τηλεοπτικό κανάλι… Προπαντός όμως όχι απεργίες, μπλόκα και λοιπές κινητοποιήσεις που μας δημιουργούν πραγματικό πρόβλημα».

Οι ανησυχίες σας, Κύριε Πρόεδρε, είναι απολύτως δικαιολογημένες. Ακόμα μεγαλύτερο «συντεχνιακό αυτισμό» αναμένεται να επιδείξει όχι ένας κλάδος, ή δύο ή δέκα, αλλά ακριβώς η κοινωνική πλειοψηφία την οποία επικαλείστε – διότι είναι η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που πλήττεται συνολικά, άμεσα και απάνθρωπα από τα μέτρα που παίρνει το καθεστώς ΔΝΤ-ΕΕ. Αυτό ακριβώς το παράνομο καθεστώς εκτροπής που μας έχει βάλει στο γύψο και που προσπαθείτε να διασώσετε ψέλνοντας λιγάκι και το πολιτικό προσωπικό του. Το οποίο πολιτικό προσωπικό, άλλωστε, χρειάζεται επειγόντως λίφτινγκ ή και αλλαγή – επειδή οι σημερινοί «εκπρόσωποί» μας δεν πείθουν πια ούτε τη μάνα τους.

Αυτό που εσείς ονομάζετε «συντεχνιακό αυτισμό», Κύριε Πρόεδρε, αποτελεί κοινωνική ανάγκη που θα εκφραστεί δυνατά. Και μάλιστα όχι με αδιαφορία, αλλά με τεράστια εχθρότητα για την οικτρή κοινωνική μειοψηφία που επωφελείται από τη διάλυση της ελληνικής κοινωνίας, και για όσους δικαιολογούν (και υπογράφουν) τα αδικαιολόγητα.

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Η ΓΣΕΕ έχει... "εύλογα ερωτήματα"!

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή η τροπολογία που είχε «υποσχεθεί» ο Λοβέρδος, με την οποία «ακυρώνονται αποφάσεις της Διαιτησίας που χορηγούν αυξήσεις πάνω από τις προβλεπόμενες στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» (δηλαδή πάνω από το… μηδέν).

Για τον Λοβέρδο και την, τρόπος του λέγειν, κυβέρνηση, τα ’παμε (βλ. εδώ και εδώ). Δείτε τώρα την… υπερβολική αντίδραση της ΓΣΕΕ:

«Η νομοθετική παρέμβαση για ακύρωση των αποφάσεων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στον θεσμό».

Ελάτε ρε παιδιά! Σοβαρά; Σας δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα δια τας πραγματικάς προθέσεις της κυβερνήσεως; Μα αυτό είναι συ-γκλο-νι-στι-κό! Δεν λέμε, και σ’ εμάς δημιουργούνται ορισμένα εύλογα ερωτήματα, αλλά δεν το κάνουμε και ζήτημα. Μα, δεν το καταλαβαίνετε ότι με τέτοιες σκληρές ανακοινώσεις κάνετε τέτοια ζημιά στην ηρωική προσπάθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΔΝΤ να σώσει το Έθνος μας;

[Εικονογράφηση από το μπλογκ του Π.ΖΑΧΑΡΗ]

BANK to BANK

Μεγάλη αγωνία έχουν οι Μπανάνιοι για τα αποτελέσματα του τεστ κοπώσεως των τραπεζών, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση. Η δημοσκόπηση που παραγγέλθηκε από γνωστό ανεξάρτητο συγκρότημα τύπου που ανήκει σε επιχειρηματίες, τραπεζίτες και καναλάρχες είναι αποκαλυπτική:

• Πάνω από 63% των Μπανάνιων πιστεύουν ότι η ζωή τους θα αλλάξει προς το καλύτερο αν οι τράπεζες αποδειχτούν Χαϊλέ Σελασιέ στο χιλιάρι των Οίκων Αξιολόγησης
• Τουλάχιστον 55% θεωρούν τις τράπεζες δεύτερο σπίτι τους (αφού το πρώτο τους το έχουν πάρει)
• Περίπου 49% δηλώνουν ότι έχουν να κοιμηθούν από τότε που ανακοινώθηκε το τεστ (αφού οι τράπεζες κατάσχουν μέχρι και κρεβάτια)
• Περίπου 74% είναι πρόθυμοι να υποθηκεύσουν ακόμα και τα δισέγγονά τους προκειμένου να πάρουν υψηλή βαθμολογία οι τράπεζες (αφού ήδη έχουν υποθηκεύσει μέχρι τα εγγόνια τους)
• Πάνω από 48% παρομοιάζει τις τράπεζες με τη στοργική μορφή του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης κου Ε. Λέφα – Πάγχοντρου (αφού αγκαλιάζουν ασφυκτικά το λαό, όπως ο αντιπρόεδρος τα αρνάκια λίγο πριν το Πάσχα)
• Σχεδόν το 59% πιστεύει πως την όγδοη μέρα ο θεός έφτιαξε τις πιστωτικές (και όχι τον μπαγλαμά, όπως ισχυρίζεται γνωστό λαϊκό άσμα)

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή Προπαγάνδα -για λογαριασμό της οποίας έγινε η δημοσκόπηση- αναφέρεται ότι χιλιάδες Μπανάνιων έχουν δηλώσει πρόθυμοι να συμβάλλουν στην ευρωστία των τραπεζών. Φήμες αναφέρουν για γριές που καταθέτουν τα χρυσά τους δόντια, έφηβους που χαρίζουν τα cd’s των Stavento, άνεργους που καταθέτουν τις κάρτες του ΟΑΕΔ, ακόμα και μετανάστες που δωρίζουν τα όργανά τους.

Στην αντίπερα όχθη, οι γνωστοί αναρχο-κομμουνιστικοί κύκλοι λασπολογούν μιλώντας για τεχνάσματα του κεφαλαίου προκειμένου να αλλάξουν χέρια οι τράπεζες και στην πορεία να χάσει ο λαός μερικά εκατομμυριάκια. Κανείς όμως σοβαρός οίκος (όπως αυτός που προέβλεπε ευρωστία της ΕΝΡΟΝ μέρες πριν καταρρεύσει) δεν δίνει σημασία στα καταστροφολογικά αυτά σενάρια. Σφοδρή αντίδραση υπήρξε από την πλευρά του Υπουργού Παρακρατικών Οργανώσεων και Σακατέματος Διαδηλωτών κου Τσιγκοΐδη, ο οποίος δήλωσε ότι θα διώκονται αυτεπάγγελτα όσοι μιλούν, γράφουν, σκέφτονται ή ονειρεύονται για μια άλλη πραγματικότητα εκτός από αυτή που επιφυλάσσουν για μας, χωρίς εμάς, οι πάνσοφοι ΔΝΤικοί, ΕΕϊστές, Ευρωζώνιοι, Αστ(ει)οι και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις.

Πάνος Ρόμπολος (Στο μπλογκ 3DiO)

Γεια σου ρε Μπουκαλορίχτη αδιάπλοκε!

(για τους απρόσεκτους αναγνώστες που δεν γνωρίζουν τα περί Μπουκαλορίχτη... εδώ)

Αναδημοσιεύουμε από το ιστολόγιο ANemos

Η δημοσιογραφία της φέτας

Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε αυτό το άρθρο: Εδώ είναι Ελλάδα… Τι έλεγε; Πως η ΑΤΕ έχει αγοράσει μεταξύ άλλων ζημιογόνων επιχειρήσεων και την "Δωδώνη" και ότι εξ' αυτής "μπαίνει μέσα", θέλοντας να στηρίξει έτσι την άποψη πως "τι δημόσιο τραπεζικό πυλώνα μας λέτε όταν γίνονται τέτοια αισχρά πράματα". Γράφει ο συντάκτης:
ΕΧΟΥΜΕ, ΔΗΛΑΔΗ, μια έξοχη περίπτωση «δημόσιου τραπεζικού πυλώνα» με όλη τη φαυλότητα που η έννοια του «δημόσιου» περιέχει στην Ελλάδα: οι δραστηριότητες ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος εξυπηρετούν τη σκοπιμότητα της εκάστοτε κυβέρνησης, όταν δεν τελούν υπό τη διαμεσολάβηση ακόμη και των τοπικών βουλευτών.
ΑΛΛΑ Η ΦΑΥΛΟΤΗΤΑ δεν εξαντλείται εκεί. Εχει και συνέχεια. Διότι οι ίδιοι που απαξιώνουν την τράπεζα με όλα αυτά τα τερτίπια, έρχονται μετά να μιλήσουν για «ευτελές τίμημα» όταν πρόκειται να πουληθεί.
ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ, δηλαδή, ένα τίμημα, το οποίο οι ίδιοι έχουν ξεφτιλίσει. Αμφιβάλλει κανείς πως αν η ΑΤΕ λειτουργούσε σαν κανονική τράπεζα, χωρίς κομματικά τσατσιλίκια, ίσως να μην είχε ζημιές και σίγουρα θα άξιζε σήμερα πολύ περισσότερο; ΕΚ ΠΡΩΤΗΣ ΟΨΕΩΣ, λοιπόν, το ενδιαφέρον των τοπικών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη «Δωδώνη» μοιάζει εύλογο. Εντάσσεται στην τραγική κατάσταση που μόλις περιγράψαμε.
ΑΛΛΟ ΤΩΡΑ που το εύλογο ενδιαφέρον συγκρούεται με την απλή λογική. Μια λογική που λέει ότι μια τράπεζα δεν ανήκει στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ούτε στους ψηφοφόρους τους, ούτε καν στο σύνολο των ψηφοφόρων της Ηπείρου.


Τις επόμενες ημέρες βγήκαν οι εργαζόμενοι και είπαν ότι αυτά είναι μπούρδες αφού η "Δωδώνη" ουδέποτε υπήρξε ζημιογόνα. Ίσα-ίσα!
- «Σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για πόλεμο λάσπης από μερίδα των ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης και της κρατικής τηλεόρασης (...). Η "Δωδώνη" αποτελεί την καλύτερη "νύφη" της ΑΤΕ για πολλές ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες που θέλουν να την αποκτήσουν, ακριβώς λόγω της ηγετικής της θέσης στην αγορά της Φέτας. Η "Δωδώνη", με κύκλο εργασιών πάνω από 110 εκατ. ευρώ το 2008, απασχολεί 150 μόνιμους εργαζομένους, 250 εποχιακούς και 130 παραλήπτες γάλακτος».
- «Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι αυτή η επίθεση στην εικόνα της εταιρείας εξυπηρετεί συμφέροντα και σκοπιμότητες και καλούν τους κοινωνικούς φορείς και τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου σε "πρωτοβουλίες για τη θωράκιση της βιομηχανίας μας, που χρόνια τώρα, με συνέπεια, στηρίζει τον μόχθο μιας ολόκληρης περιοχής"».


Σήμερα λοιπόν, ο συντάκτης κάνει την απίστευτη κωλοτούμπα:
ΔΕΧΘΗΚΑ µια ευγενική επιστολή από τον κ. Χρ. Γεωργίου, πρόεδρο του Σωµατείου Εργαζοµένων «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε. ο οποίος µου επισηµαίνει ότι από το 1984 η «Δωδώνη» δεν έχει ζηµιές. Καµία αντίρρηση κι ούτε ισχυρίστηκα ποτέ το αντίθετο.
ΙΣΧΥΡΙΣΤΗΚΑ ΟΜΩΣ ότι η διαχρονική λειτουργία της ΑΤΕ µε τις παρεµβάσεις κυβερνήσεων, βουλευτών και λοιπών παραγόντων υπέρ του ενός ή του άλλου αποτυπώνει όλη τη φαυλότητα του ελληνικού πολιτικού συστήµατος. Κι αυτό ισχύει στο ακέραιο.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ του αν η «Δωδώνη» έχει ή δεν έχει ζηµιές, η ΑΤΕ χάνει πάνω από 400 εκατοµµύρια ετησίως.


"Ανεξαρτήτως!" Μάλιστα! Το ότι μπορούσε να καταστρέψει μια επιχείρηση με αυτά που γράφει, δεν το σκέφτηκε... Ούτε το Τρωκτικό τέτοια "δημοσιογραφία"! Ούτε καν αυτό! Είμαστε βαθιά μέσα στο λάκκο με τα σκατά! (ή στον ντενεκέ με τη φέτα!)

Υ.Γ. Όχι τίποτα άλλο αλλά μέσα σ' αυτήν την περιρρέουσα, νοσηρή εποχή που ζούμε, με τα τρωκτικά και τις μαφιόζικες δολοφονίες, μπορεί να βγει κανένας ΚΑΚΟΗΘΕΣΤΑΤΟΣ, κανέναν γαϊδούρι ξέστρωτο, να πει καμιά μπαρούφα του στυλ: "βρε μπας και ήταν ψιλοεκβιασμός της ΔΩΔΩΝΗΣ;" ή "μπας και καμιά άλλη φέτα από εκεί πάνω θέλει να ξεπουπουλιάσει την ΔΩΔΩΝΗ;". Ξέρετε τι κακοί άνθρωποι κυκλοφορούν στην πιάτσα;;; Ευτυχώς όμως στην επώνυμη δημοσιογραφία δεν γίνονται τέτοια πράγμα! Ποτέ!

Υπερβολές τα περί κατοχής, γερμανοτσολιάδων και γκαουλάιτερ, ε;

Το κλαμπ του Βερολίνου

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ στο Έθνος

Νέο όργανο διακυβέρνησης θα εισαχθεί οσονούπω στη χώρα μας. «Χαράς ευαγγέλια» για όσους Ελληνες εκφράζουν στις δημοσκοπήσεις την απαρέσκειά τους για το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το πολιτικό κατεστημένο γενικότερα: αν συνεχίσει η Ελλάδα να έχει υψηλά ελλείμματα και δημόσιο χρέος, τότε, αντί να μας κυβερνούν ο Παπανδρέου ή ο Σαμαράς, θα αναλάβει τη διοίκηση της Ελλάδας το... «κλαμπ του Βερολίνου»! Μπορεί κανείς να μην το έχει ακούσει -και αυτό είναι πολύ φυσιολογικό γιατί το «κλαμπ του Βερολίνου» δεν υπάρχει ακόμη- όμως αυτό αποφάσισε μια απόρρητη ομάδα Γερμανών «σοφών» που συγκρότησε η καγκελάριος Μέρκελ.

Πολιτική ανατριχίλα αισθάνεται όποιος διαβάζει στο γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» τα βασικά σημεία της εισήγησης της επιτροπής ειδικών που συγκρότησε με κάθε μυστικότητα η γερμανική κυβέρνηση για τη διαμόρφωση των θέσεων του Βερολίνου περί «συντεταγμένης χρεοκοπίας» κρατών της ευρωζώνης. «Οι χώρες που τις αφορά θα παραιτούνται σε μεγάλο βαθμό από την εθνική κυριαρχία τους», προαναγγέλλουν οι τίτλοι του άρθρου.

Το ΔΝΤ θα αποφασίζει, αναφέρει το γερμανικό σχέδιο, πότε έχουν αποτύχει τα πρώτα μέτρα και πρέπει να προχωρήσει κάποια χώρα της ευρωζώνης σε πλήρη αναδιάρθρωση του χρέους της. «Τότε πρέπει να υπάρξει μια συρρίκνωση της διαθεσιμότητας κυρίαρχων εξουσιών» αναφέρει το σχέδιο των Γερμανών. Το «Σπίγκελ» εξηγεί σε απλή γλώσσα τι σημαίνει αυτό: «Η κυβέρνηση της εν λόγω χώρας δεν θα επιτρέπεται πλέον να αποφασίζει για το κρατικό ταμείο με απεριόριστες εξουσίες».

Θα ορίζουν... «γκαουλάιτερ», κατοχικό διοικητή, όπως έκαναν οι Γερμανοί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν πρόκειται για κακόγουστο αστείο. Το γράφει ρητά το σχέδιο, όπως αναφέρει το «Σπίγκελ». Στη θέση της εκλεγμένης κυβέρνησης της πληττόμενης χώρας «μια προσωπικότητα εμπιστοσύνης ή ομάδα προσωπικοτήτων συνδεόμενη με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής» θα αναλάβει τη διαχείριση της οικονομίας της χρεοκοπημένης χώρας! Τους κυβερνήτες των χωρών θα διορίζει το προτεινόμενο προς ίδρυση κλαμπ του Βερολίνου, αναφέρει το σχέδιο.

Το Κλαμπ του Βερολίνου, κατά τους Γερμανούς «σοφούς», θα είναι ένας υποτίθεται «αποπολιτικοποιημένος και νομικά ανεξάρτητος θεσμός». Αυτό το όργανο όμως θα συγκεντρώνει τα ομόλογα των κρατών που θα έχουν περιέλθει υπό τον έλεγχό του, όπως και όλα τα αξιόγραφα που απορρέουν από αυτά, τα παράγωγα κ.λπ. Το Κλαμπ του Βερολίνου θα αποφασίζει για τις εκδόσεις κρατικών ομολόγων της χρεοκοπημένης χώρας, αυτό θα καθορίζει τα επιτόκια που θα αποδέχεται, τα ποσά που θα δανείζεται η χώρα και ούτω καθ’ εξής. Φανταστείτε δηλαδή έναν Γερμανό διοικητή της Ελλάδας, διορισμένο από το Κλαμπ του Βερολίνου, να αποφασίζει να εκδώσει ελληνικά κρατικά ομόλογα και να τα πουλάει στη γερμανική Ντόιτσε Μπανκ...

Πρώτο θύμα η Ελλάδα αυτής της νέας διευθέτησης, αν φυσικά περάσει; Δεν το γνωρίζουμε, αλλά το «Σπίγκελ» το θεωρεί βέβαιο. Ξεκινώντας από το γεγονός ότι τα «μέτρα σωτηρίας» του ΔΝΤ θα έχουν εκτινάξει το ελληνικό δημόσιο χρέος στο 150% του ΑΕΠ μόλις τελειώσει το τριετές «πρόγραμμα στήριξης» ΔΝΤ - ΕΕ, το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι «η ανάγκη της Ελλάδας τότε για νέα δάνεια θα είναι τεράστια, όπως πιθανώς και η δυσκολία της να τα βρει, οπότε η χώρα θα πέσει από το ένα πακέτο μέτρων σωτηρίας στο επόμενο».

Οι συνθήκες της ΕΕ πρέπει βεβαίως να αλλάξουν για να ληφθούν τόσο δραματικές αποφάσεις κατάλυσης της εθνικής ανεξαρτησίας των χωρών που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ας ελπίσουμε ότι η Γαλλία θα αντισταθεί, σε βαθμό τουλάχιστον που «αποικιοκρατικά» όργανα όπως το επιδιωκόμενο από τους Γερμανούς Κλαμπ του Βερολίνου δεν θα ιδρυθούν ποτέ. Δεν είμαστε όμως αισιόδοξοι. Όλα όσα θέλουν οι Γερμανοί τα περνούν σταδιακά στα όργανα της ΕΕ, διαμορφώνοντας έτσι μια Ευρώπη όλο και λιγότερο ελκυστική για τους πολίτες της.

Πέτα τη μαμά από το τρένο

Δήλωση του κ. Στέφανου Παπανώτα, γραμματέα ΠΑΣΟΚ Λάρισας (22/7/2010):

Τα αναφερόμενα στον τύπο σχετικά με τα κυβερνητικά σχέδια για τον ΟΣΕ μοιάζουν τραγικά με τα παρόμοια του Χατζηδάκη. Αυτό που δεν γίνεται αντιληπτό είναι γιατί τα σχέδια ανάπτυξης του ΟΣΕ μπορεί να υλοποιηθούν μόνο μέσω της ιδιωτικοποίησης κι όχι μέσω του δημοσίου. Για να καρπωθούν οι ιδιώτες τα κέρδη; Το δημόσιο δεν τα θέλει; Ποιος ευθύνεται, π.χ. για τη μη επανακυκλοφορία των λεωφορείων του ΟΣΕ, που κατάργησε ο «προστάτης» των ΚΤΕΛ και πατέρας του εγχώριου νεοφιλελευθερισμού Κ. Μητσοτάκης, και την απώλεια τεράστιων πόρων; Το σχέδιο είναι εγκληματικό. Χωρίς αιδώ ξεπουλιέται δημόσια περιουσία με έωλα επιχειρήματα.

Πολύ ωραία κ. Παπανώτα μας. Πολύ σωστά. Κι εσείς τι σκοπεύετε να κάνετε για να σταματήσετε αυτά τα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησής σας; Πώς;;; Να ζητήσετε το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ για να είστε υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου;;; Μάλλον πλάκα κάνετε. Και, αν υποψιαστούμε (αν, λέμε!) ότι μπορεί, ίσως, ενδεχομένως, να μην τα εννοείτε όσα λέτε, πλάκα θα πάθετε ΚΑΙ στις εκλογές.

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Από πού θα φύγετε;

Επέμεινε σήμερα το πρωί στη Βουλή ο Λοβέρδος (βλ. και χτεσινή ανάρτηση εδώ) ότι με Προεδρικό Διάταγμα θα καταργήσει κλαδικές συμβάσεις και αποφάσεις της διαιτησίας που δίνουν μισθολογικές αυξήσεις από 1,5 έως 3%. Ταυτόχρονα δήλωσε ότι «θα παρέμβουμε, αλλά όχι για να καταργήσουμε τις συλλογικές συμβάσεις, ούτε για να καταργήσουμε τη διαιτησία» (Αλλά τότε τι είναι αυτό που κάνει; Πάει να μας τρελάνει; Ή εννοεί ότι δεν θα καταργήσει συμβάσεις και διαιτησία μόνον εάν και εφόσον δεν δίνουν αυξήσεις;).

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος ο Λοβέρδος είπε ότι «δεν πρόκειται να επιλεγούν λύσεις εκτός Συντάγματος, θα είναι μια παρέμβαση στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων» (Ποιου Συντάγματος εννοεί; Διότι αυτό που κάνει είναι αντίθετο με το ελληνικό Σύνταγμα, το οποίο εξ όσων γνωρίζουμε ακόμη ισχύει. Ή όχι; Εν πάση περιπτώσει, όταν καταργείται το Σύνταγμα είθισται το ραδιόφωνο να παίζει καλαματιανά και μετά από λίγο να ακούμε ερπύστριες. Τίποτα πια δεν θα αφήσουν όρθιο οι εκσυγχρονιστές από τη λαμπρή παράδοση του Έθνους;).

Είπε επίσης ότι «η νομολογία του ΣτΕ είναι γνωστή, είμαστε γνώστες αυτών των θεμάτων από το 1987, παρακολουθούμε τη νομολογία των δικαστηρίων» (και τη γράφουμε εκεί που δεν πιάνει μελάνι, συμπλήρωσε από μέσα του). Αναφορικά με την αναδρομικότητα και τα όριά της, για την οποία όπως είπε «κάποιοι προσπάθησαν να σχολιάσουν σε βάρος μας», τόνισε ότι είναι μια έννοια «την οποία γνωρίζουμε και σεβόμαστε» (όσο σέβονται και το Σύνταγμα, τη μάνα που τους γέννησε και πάει λέγοντας).

Ο Λοβέρδος δεν σταμάτησε εδώ. Με θράσος χιλίων πιθήκων χαρακτήρισε τη «συμπεριφορά κάποιων που δεν στοιχίζονται στην εθνική προσπάθεια» ως «υπονόμευση» και «εμπαιγμό» (διαψεύδοντας πανηγυρικά ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί) και είπε ότι «αυτή η ιστορία θα τελειώσει» (θα τελειώσει, όντως, όσο χρόνο και να πάρει – αυτό κύριε Λοβέρδο και κάθε κύριε Λοβέρδο, το Πολιτικό Τέλος σας, σας το φυλάει ο κόσμος αμανάτι).

Σκεφτείτε ότι αυτός ο άνθρωπος είναι, εκτός από «σοσιαλιστής», και Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο! Εάν η Σύγκλητος του Παντείου ήταν αυτό που λέει το όνομά της, θα του είχε ήδη αφαιρέσει την έδρα. Έτσι κι αλλιώς δεν θα του χρειαστεί όταν πάψει να είναι Κλητήρας του ΔΝΤ και της εργοδοσίας. Ή νομίζει ότι θα μπορεί να κυκλοφορεί στα πανεπιστήμια και να διδάσκει;

Δείτε παρακάτω (από πίνακα της Ελευθεροτυπίας) ποιοι είναι αυτοί που εμπαίζουν και υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια με τις προκλητικές αυξήσεις από 1,5 έως 3%: ξεναγοί, εργαζόμενοι σε κινηματογράφους, εκπαιδευτικοί σε ιδιωτικά ΙΕΚ, τεχνικοί ραδιοφώνου και τηλεόρασης, κούριερ της ACS, εργαζόμενοι σε ποτοποιία, δημοσιογράφοι ηλεκτρονικού και περιοδικού Τύπου…

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση των βεβαιωμένων χρεών των εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, με εκπτώσεις έως 80%

Απόσπασμα από ανάρτηση
στο μπλογκ Ροΐδη Εμμονές


[...]
Έκρυψαν επιμελώς ότι «το σχετικό σκάνδαλο των ημερών είναι η ψήφιση της καθιερωμένης τροπολογίας της τελευταίας στιγμής: νέα ευνοϊκή ρύθμιση των βεβαιωμένων χρεών των εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, με εκπτώσεις έως 80%! Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις ή “αποκλειστικές πηγές” για να καταλάβουμε πως η κυβέρνηση και το ΔΝΤ ακολουθούν τη νεοφιλελεύθερη, σκληρά ταξική γραμμή κατάργησης όποιου αναδιανεμητικού ασφαλιστικού συστήματος έχει απομείνει στη χώρα. Κατά σύμπτωση, την περασμένη Κυριακή ο Στ. Μάνος στην “Καθημερινή” εισηγείται τη διατήρηση ενός κρατικού “επιδόματος” στη ηλικία των 65, την κατάργηση κάθε ιδέας “αναλογικής σύνταξης” και προφανώς την οριστική -και διά νόμου- απαλλαγή των εργοδοτών και των εργαζομένων από κάθε υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. ‘Όποιος μπορεί, δηλαδή, να πηγαίνει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Το δημόσιο σύστημα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τρόικα το αποτέλειωσαν….» (Ιός 17/7/2010, οι υπογραμμίσεις δικές μου)

…και

«Πρόκειται για την ομολογία αυτού που χρόνια υποστηρίζουν τα συνδικάτα και η αριστερά. Ότι, δηλαδή, το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης ήταν και είναι ουσιαστικά ζήτημα χρηματοδότησης: η αγορά εργασίας αφέθηκε χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς και πολλαπλασιάστηκε εσκεμμένα η μαζική ανασφάλιστη εργασία και η εισφοροκλοπή. Οι εργοδότες έκαναν πάρτι κλέβοντας τα χρήματα των εργαζομένων με την άδεια των κυβερνήσεων και των κρατικών αρχών, εκμεταλλευόμενοι βεβαίως και την αφασία της δικαιοσύνης και ορισμένων πουλημένων ή ανίκανων συντεχνιών. Πολλά χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις συνειδητά κάνουν τον τροχονόμο στην εισφοροκλοπή, καταρρίπτοντας σήμερα το ευρωπαϊκό ρεκόρ με 33% (δηλαδή, στατιστικά, ένα στα τρία αφεντικά κλέβει)» (Ιός 17/7/2010, οι υπογραμμίσεις δικές μου).

Ξέχασαν επιμελώς οι δεξιοί σύντροφοι του πασόκ ότι «Ο λόγος της συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού στη χρηματοδότηση του συστήματος (αλλά και η εγγυητική λειτουργία του κράτους για την καταβολή των προβλεπόμενων παροχών) στηρίζεται στην υποχρεωτικότητα της κοινωνικής ασφάλισης: κανείς πολίτης δεν έχει το δικαίωμα ή την ευχέρεια να ζητήσει την εξαίρεσή του από την υπαγωγή του στην κοινωνική ασφάλιση
Ξέχασαν επιμελώς οι δεξιοί σύντροφοι του πασόκ ότι «Η τριμερής χρηματοδότηση του δημόσιου συνταξιοδοτικού συστήματος δεν αποτελεί ελληνική έμπνευση ή επιλογή. Αποτελεί ρητή επιταγή της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας (ΔΣΕ) 102 (άρθρο 71.3) που και η Ελλάδα έχει επικυρώσει (Ν. 3251/1955) και συνεπώς, η ΔΣΕ 102 έχει εισαχθεί στην ελληνική έννομη τάξη.» (Γ. Ρωμανιάς, «Το Ποντίκι» 15.07.10)

Για να προλάβω τους καλοθελητές, δεν ισχυριστήκαμε ότι οι συντάξεις στα 45 και στα 50 σε οποιαδήποτε περίπτωση είναι δίκαιες, πρέπει δικαίως να ρυθμιστούν (εσείς οι δυο δεξιοί στην εξουσία για πελατειακούς λόγους τις θεσμοθετήσατε…), αλλά αυτό δεν είναι τόσο εντυπωσιακό, όσο ότι «…στο νέο ασφαλιστικό σύστημα που επιχειρείται να οικοδομηθεί στη χώρα μας, από την 1.1.2015, το κράτος δεν συμμετέχει στη χρηματοδότησή του. Η εξέλιξη αυτή βέβαια αντιβαίνει στις ρητές επιταγές της ΔΣΕ 102, αλλά και στη διάταξη του άρθρου 28.1 του ελληνικού Συντάγματος, που δεν επιτρέπει την κατάργηση ή αλλαγή νόμου που επικυρώνει Διεθνή Σύμβαση (όπως είναι ο Ν. 3251/1955) με άλλο νόμο (όπως είναι ο σημερινός ασφαλιστικός νόμος).» ( ίδια πηγή με την προαναφερόμενη)
[...]

Ολόκληρο το άρθρο εδώ

Ανατριχιαστικό

Από την ιστοσελίδα της εφημερίδας
«Πρώτο Θέμα», σήμερα:


Φίδι εισέβαλε σε σπίτι
και έφαγε τα καναρίνια!


«Πάγωσαν» τα μέλη μιας οικογένειας από την Καστοριά, όταν επέστρεψαν στο σπίτι τους και βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα μεγάλο φίδι που… γευμάτιζε ανενόχλητο καταβροχθίζοντας τα πέντε καναρίνια τους! Το θέαμα ήταν ανατριχιαστικό, καθώς το μήκους δύο μέτρων ερπετό είχε περάσει μέσα από τα κάγκελα του κλουβιού και έτρωγε το ένα μετά το άλλο τα ανυπεράσπιστα πουλιά! Η οργή πλημμύρισε τους ενοίκους του σπιτιού, αλλά ο φόβος τους κρατούσε καθηλωμένους. Παρά το γεγονός ότι άνοιξαν όλες τις πόρτες και τα παράθυρα, ο απρόσκλητος επισκέπτης δεν έλεγε να φύγει… Έτσι, κάλεσαν την Πυροσβεστική, τρεις άνδρες της οποίας έφτασαν με ένα όχημα και προσπάθησαν ανεπιτυχώς επί μία ολόκληρη ώρα να διώξουν από το σπίτι το χορτάτο πια ερπετό. Όταν κατάφεραν να το στριμώξουν σε μια γωνιά, ένας θαρραλέος πυροσβέστης με ειδικά προστατευτικά γάντια το άρπαξε και το έβαλε σε ένα σάκο για να το επιστρέψει μετά στο φυσικό του περιβάλλον.

Άσχετο; Δεν νομίζω!

Ένα βιντεάκι για τον γίγαντα της ελληνικής TV, που κάθε βράδυ κάνει (και) κριτική για να καταλήξει πάντα να μας εξηγεί ότι καλώς μας αλλάζουν τον αδόξαστο οι "από πάνω", να κατακεραυνώνει διάφορους ενοχλητικούς απεργούς & "ακραία στοιχεία", και να ζητάει δηλώσεις μετανοίας.
Συγχαρητήρια στη Σίβυλλα που μας το θύμισε (άκου "Γεωργαλάς της εποχής μας" και "λιγδιάρης μπουκαλορίχτης" ο κύριος Πρετεντέρης! μα πώς τολμά;).
Η δε Μαλβίνα, αν ήταν ακόμη κοντά μας σήμερα, θα μας είχε φτιάξει καινούριο συκώτι!


Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Το παιδί μίλησε...

Και είπε:
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εκπροσώπους της τρόικας να συμπεριφέρονται σαν πρωθυπουργοί και να κάνουν μίνι υπουργικά συμβούλια».

Αποκάλεσε μάλιστα τους εκπροσώπους της τρόικας «φον Φούφουτους».

Ελπίζουμε να μην τα μεταφράσει αυτά κανείς στον Φούφουτο, διότι πάλι θα ζητάει γονυπετής συγγνώμες ο Εξοχότατος Αντιπρόεδρος – Τζάμπα Μάγκας, όπως το έκανε περίπου 1.278 φορές στο παρελθόν.

Και μετά θα πάει να κατεβάσει αμάσητες πεντέξι μπριζόλες για να παρηγορηθεί… πριν βαρέσει εκ νέου προσοχές και εφαρμόσει καταλεπτώς τις νέες εντολές του φον Φούφουτου, διαλύοντας ό,τι έχει ακόμη απομείνει όρθιο σ' αυτή την κοινωνία.

Εσύ παιδί μου δεν παίζεσαι ούτε με κοφτές μπαλιές!

Ο Μέγας Σταβλάρχης των Εργοδοτών και Λοιπών Κοινωφελών Θεσμών, Υψηλός Θεματοφύλαξ των Εντολών της Αυτού Μεγαλειότητος του ΔΝΤ, Προκαθήμενος του Τάγματος των Ιπποτών της Ευρωπαϊκής Αποκαλύψεως, και, παρεμπιπτόντως, Έλλην Υπουργός-Κλητήρας Α΄ Τάξεως, με δυο λόγια ο Ανδρέας Λοβέρδος, κατακεραύνωσε χθες στη Βουλή όσους πέτυχαν αυξήσεις σε κλαδικές συμβάσεις παρά την υπογραφή του Μνημονίου. Με τη γνωστή παρρησία που διακρίνει όλα τα κυβερνητικά στελέχη (όταν βρίσκονται στην περιφρουρούμενη βουλή ή στα τηλεοπτικά παράθυρα, διότι έτσι κι αλλιώς παραέξω αποφεύγουν να κυκλοφορούν), ο Λοβέρδος τόνισε:

«Από τη στιγμή που ψηφίσαμε το νόμο που μετέφερε το Μνημόνιο στην ελληνική έννομη τάξη και ενώ υπήρχαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις οι οποίες αφορούσαν την εισοδηματική πολιτική στο χώρο του ιδιωτικού τομέα, υπάρχουν αποφάσεις του ΟΜΕΔ που δίνουν αυξήσεις -μετά τις 5 και 6 Μαΐου, οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος- 1,5% και μάλιστα σε μία περίπτωση, η οποία αποτελεί και κραυγαλέο παράδειγμα, δεύτερη αύξηση για το 2010, 3%».

Ακούς εκεί! Αύξηση ενάμιση ή και τρία τοις εκατό ρε απάτριδες; Κόντρα στο Μνημόνιο; Αίσχος! Αυτό είναι κομμουνιστοσυμμοριτισμός! Αλητεία! Επανάστασις! Πού είναι επιτέλους ο Γιανναράς να τους θέσει εκτός νόμου; Και, τέλος πάντων, συνέχισε ο Κύριος:

«Σε αυτό το πλαίσιο των μεγάλων δυσκολιών και του αγώνα που κάνουμε με αυταπάρνηση δεν μπορούν κάποιοι πονηροί να επιφυλάξουν για τον εαυτό τους τον ρόλο του καλού και να δείχνουν τους άλλους σαν τους κακούς της ιστορίας. Εμείς ως Πολιτεία έχουμε υποχρέωση να περιφρουρήσουμε όσα έχουμε συμφωνήσει. Την επόμενη εβδομάδα θα φέρουμε νομοθετική παρέμβαση, ώστε να καταργήσουμε αυτού του είδους τις αποφάσεις που αντιστρατεύονται τις συλλογικές προσπάθειες».

Σωστός ο παίκτης! Και πού ’σαι, Παμμέγιστε, μην ψαρώνεις που σου λένε ότι είναι (και) αντισυνταγματικό αυτό που πας να κάνεις! Σώσε (τις τράπεζες και τα αφεντικά) εσύ, και ποιος το χέζει το Σύνταγμα…

Τι μας ανησυχήσατε τζάμπα και βερεσέ;

Ο Εξοχότατος Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας Κύριος Γιώργος ο Β΄ Παπανδρέου ο Γ΄, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό «Foreign Policy», την οποία πρόλαβε να δώσει ενώ επέστρεφε από τα picturesque Aegean Islands όπου πηγαίνει κάθε weekend, you know, to meditate about the economy, κι αφού σκούπισε τη ροχάλα που του έριξε μια ungrateful and indecent Ελληνίδα η οποία επέβαινε στο ίδιο σκάφος, ετόνισε:

«Θα έλεγα όμως ότι στην Ευρώπη δεν χρειαζόμαστε λιτότητα, δεν είναι η κατάλληλη λέξη. Χρειαζόμαστε περισσότερη υπευθυνότητα στη διακυβέρνηση». Σωστά, μην λέμε naughty words! Όχι λιτότητα, αλλά υπευθυνότητα. Διότι είμεθα και socialists, you know?

Στο ερώτημα γιατί δεν επέλεξε τη λύση της στάσης πληρωμών, απάντησε: «Υπάρχουν πολλά αρνητικά σημεία στη στάση πληρωμών. Θα πλήττονταν οι τράπεζές μας, όχι μόνο οι δικές μας, αλλά και οι ευρωπαϊκές». Άντε ντε, και δεν το ’λεγες τόσο καιρό ρε άνθρωπε; Διότι εμείς ανησυχήσαμε ότι βάλαμε στο σβέρκο μας το ΔΝΤ και την Κομισιόν για να σώσουμε το Έθνος (όχι του Μπόμπολα, αυτό το σώσαμε ήδη - για το άλλο λέμε, το ανάδελφο).

Αν είναι οι τράπεζές "μας" που τραβάνε τα ζόρια (και οι ευρωπαϊκές, τι διάολο, μια οικογένεια είμαστε!), χαλάλι, να σκιστούμε να τις σώσουμε...

ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΡΕ!

Στην τρέχουσα διάλεκτο, άσχετοι, αυτό δεν λέγεται «κοινωνικοποίηση ζημιών και ιδιωτικοποίηση κερδών», αλλά ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ του ΟΣΕ:
1. Βάσει των εντολών του ΔΝΤ και της Κομισιόν, τα χρέη του ΟΣΕ, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα επωμίζεται το Δημόσιο (είπαμε, καλή η ελεύθερη οικονομία, αλλά μερικές φορές το Δημόσιο βολεύει).
2. Απαλλαγμένη πλέον από χρέη, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ιδιωτικοποιείται (ντροπή θα ήταν να ξεπουλήσουμε τους σιδηροδρόμους με χρέη, ας μην είμαστε καρμίρηδες – και οι κερδοφόρες επιχειρήσεις πρέπει να δίνονται στους ιδιώτες, διότι τι είναι το κράτος, μπακάλικο;).
3. Το προσωπικό του ΟΣΕ μειώνεται από 6.000 σε 2.650 εργαζόμενους (έτσι θα τονωθεί και η αγορά εργασίας, αφού θα εισρεύσουν και οι πάλαι ποτέ υπερπρονομιούχοι σιδηροδρομικοί).
4. Από 31/12/2010 καταργούνται τα μειωμένα εισιτήρια, ατέλειες, απαλλαγές και κάθε είδους υφιστάμενες τιμολογιακές υποχρεώσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (τα λαϊκίστικα που ξέρατε, ξεχάστε τα – ΑΜΕΑ, φοιτητές, φαντάροι και ΚΑΠΗ, εσείς το βουλιάξατε το μαγαζί).
5. Η ιδιωτικοποιημένη πλέον ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα μπορεί να καταργεί τις «ζημιογόνες υπηρεσίες», όπως δρομολόγια και σταθμούς εκτός του άξονα Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη (π.χ. οι βλάχοι της Καλαμπάκας θα μετακινούνται πάλι με τα γραφικά γαϊδουράκια, ώστε να τονωθεί και ο αγροτουρισμός).
6. Η τεράστια ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ θα «αξιοποιηθεί» με την παραχώρησή της στους ιδιώτες (επιτέλους, αυτή η γυφτιά του Σταθμού Λαρίσης θα αντικατασταθεί από υπερσύγχρονο γκλάμορους mall με ρωμαλέους πρώην σιδηροδρομικούς οι οποίοι θα κάνουν face control ώστε να μην διεισδύσει η γιαγιά που νομίζει ακόμα ότι μπορεί να πάει με το τρένο στο Δομοκό).
Και πάει λέγοντας... (όχι πάντως με το τρένο πλέον, αυτό είναι ντεμοντέ!).

Για το άλλο ανέκδοτο, τον κυρ-τραπεζίτη που θέλει με ξένα κόλλυβα να θάψει παρέα την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (στο οποίο χρωστάει κάτι εκατοντάδες ψωροεκατομμύρια), γράψαμε και πριν. Αφού ρούφηξε 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό κορβανά, διότι το ευαγές ίδρυμα της Τραπέζης Πειραιώς πήγαινε για φούντο, κι αφού χρωστάει και της Μιχαλούς, τώρα θέλει να μας κάνει τη χάρη να αγοράσει τους… πιστωτές του! Το ωραίο είναι ότι η κυβέρνηση θα φέρει, λέει, ξένους εκτιμητές για να αποφασίσει τι θα κάνει. Να μην πάρουν πάνω στην αναμπουμπούλα κι αυτοί οι ταλαίπωροι οι ξένοι εκτιμητές μερικά εκατομμύρια για να μας πουν πόσο προωθητικό και σωτήριο είναι για την Πατρίς να το χαρίσουμε το μαγαζί;



Αν ζούσε και τα έβλεπε αυτά κάνας μακαρίτης τύπου Αλ Καπόνε θα είχε αυτοκτονήσει από ντροπή για τον ερασιτεχνισμό του...
Όταν πάντως τους πάρει και τους σηκώσει όλους μαζί (το ελικόπτερο ντε!) να μην απορούν. Τα εκατομμύρια μούτζες που θα τους συνοδεύουν θα δημιουργήσουν αέρια ρεύματα ικανά να τους οδηγήσουν μακριά, πολύ μακριά.


ΥΓ: Επιπλέον 1.060 αστυνομικοί ενισχύουν την ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης «ΔΙΑΣ» και ρίχνονται από σήμερα, Τρίτη, στη μάχη κατά του εγκλήματος σε ολόκληρη τη χώρα. Με τη σημερινή επέκταση του προγράμματος, η ομάδα ΔΙΑΣ στελεχώνεται συνολικά από 3.640 αστυνομικούς σε όλη τη χώρα.
Α, όλα κι όλα! Έτσι άλλωστε καταπολεμούμε την ανεργία των νέων, και μάλιστα με νέο πρωτοποριακό-αντικαταθλιπτικό πρόγραμμα: τέρμα πια με τα ψυχοπλακωτικά επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Τα καλά παιδιά τα προσλαμβάνουμε στο καταραμένο το Δημόσιο, και τους ψωνίζουμε μηχανή να κάνουν βόλτες και σούζες και μαγκιές και να πίνουν τζάμπα το φραπέ τους (που συνήθως είναι ευγενής-και-εντελώς-εθελοντική προσφορά των καφετζήδων, οι οποίοι καθημερινά συγκινούνται από τη λεβέντικη θωριά των παλικαριών της ΔΙΑΣ).

Κράξιμο ΚΑΙ στον Καστανίδη...

...που πήγε χτες στην Καβάλα για να παραστεί στην ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας: "Πάρτε πίσω τα μέτρα ή φύγετε!"