Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Κλέφτεεες

Πριν μερικές μέρες αναδημοσιεύαμε [κλικ ΕΔΩ] μερικές απορίες του οικονομολόγου Λεωνίδα Βατικιώτη, μεταξύ των οποίων και αυτή:

Είναι απορίας άξιο γιατί τα στελέχη του ΙΟΒΕ θεωρούν τόσο προφανή την προικοδότηση του πλήρως ιδιωτικοποιημένου τραπεζικού τομέα με 28 δισ. ευρώ από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και με 10 δισ. επιπλέον από το μνημόνιο της ντροπής, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας! Αν για τις δημόσιες συγκοινωνίες ή την Ολυμπιακή η ανάγκη κρατικής επιδότησής τους αποτελούσε τεκμήριο αποτυχίας της κρατικής ιδιοκτησίας, γιατί δεν ισχύει το ίδιο και για τις τράπεζες; Γιατί δηλαδή δεν αποτελεί τεκμήριο αποτυχίας του ιδιωτικού τομέα;

Σήμερα διαβάζουμε ότι η τρόικα και η ενταύθα αντιπροσωπεία της, υπό την ηγεσία του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που λεφτά δεν έχουν και λεφτά βρίσκουν (αρκεί αυτός που τα χρειάζεται να μην είναι εργαζόμενος, άνεργος ή συνταξιούχος) προικοδοτούν τις τράπεζες με άλλα 25 δισεκατομμύρια ευρώ, ΕΠΙΠΛΕΟΝ των 28 δισεκατομμυρίων (Καραμανλής), συν 15 δισεκατομμυρίων (Παπανδρέου), συν 10 δισεκατομμυρίων (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). Σύνολο προίκας, 78 (εβδομήκοντα και οκτώ) ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ!


Η τρόικα και οι κλητήρες της (Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου κ.λπ.) προσδοκούν, λέει, ότι «με το νέο αυτό πακέτο εγγυήσεων που ενέκριναν ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, θα διευκολυνθεί η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση του πιστωτικού συστήματος»! Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνουν είναι να ρίχνουν τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ δισεκατομμύρια στις μαύρες τρύπες των ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ τραπεζών, που θα έπρεπε ήδη να έχουν εθνικοποιηθεί – διότι χωρίς τις δημόσιες ενισχύσεις θα είχαν βαρέσει κανόνι.

Για το πρώτο ανέκδοτο (τη «χρηματοδότηση της οικονομίας» από τις τράπεζες), αρκεί να αναφέρουμε ότι «οι νέες εκταμιεύσεις σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια δεν κατόρθωσαν να υπερκαλύψουν τις αποπληρωμές που πραγματοποίησαν οι παλαιοί δανειολήπτες» (Τράπεζα της Ελλάδος).

Για το δεύτερο ανέκδοτο (την «αναδιάρθρωση του πιστωτικού συστήματος»), προφανώς εννοούν ότι ΕΜΕΙΣ θα προικοδοτούμε τις ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ τράπεζες, που αλλιώς θα κατέρρεαν (π.χ. Πειραιώς) για να κάνουν προτάσεις εξαγοράς του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής – ώστε να πάρουν κοψοχρονιά τα φιλέτα και να αλωνίζουν ανενόχλητοι σε έναν «απελευθερωμένο» από δημόσια παρουσία χρηματοπιστωτικό τομέα.

Για να μην γράψουμε καμιά χοντράδα, περιοριζόμαστε να παραθέσουμε ένα σκίτσο του Στάθη:

Δεν υπάρχουν σχόλια: