Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Κάτω οι Ταλιμπάν!

Έχουμε γράψει αρκετές φορές για την επιχειρούμενη εκποίηση της ΔΕΗ, που δεν αποτελεί τσιφλίκι κανενός υπουργού και κανενός κομισάριου από τον μπαμπά του, αλλά περιουσία του ελληνικού λαού. Έχουμε γράψει «σοβαρά», έχουμε γράψει και «χιουμοριστικά».

Όμως το ζήτημα δεν σηκώνει πια πλάκα. Για κάποιο λόγο που κανείς δεν μας εξηγεί, η τρόικα απαιτεί (...) να ιδιωτικοποιηθεί ούτε λίγο ούτε πολύ η μισή ΔΕΗ. Τα περί «απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας που θα ωφελήσει τον καταναλωτή» είναι, βέβαια, γελοιότητες. Είδαμε πόσο ωφέλησε τον καταναλωτή μέχρι σήμερα κάθε «απελευθέρωση», με τα καρτέλ να μας γδέρνουν και το κράτος να παρακολουθεί χωρίς να μπορεί (και, το χειρότερο, χωρίς να θέλει) να αντιδράσει.

Στις απαιτήσεις της Κομισιόν να ιδιωτικοποιηθεί άμεσα, μεταξύ άλλων, το 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ, η κυβέρνηση «απαντά» υποσχόμενη να πουλά το ρεύμα σε τιμή κόστους στους ιδιώτες επιχειρηματίες (για να το μεταπωλούν αυτοί στον καταναλωτή σε τιμή-φωτιά!) και να ακριβύνει τα τιμολόγια για τους απλούς καταναλωτές! Και τελικά, με το γνωστό της «σθένος», θα καταλήξει και να το κάνει αυτό και να χαρίσει τις μονάδες παραγωγής ενέργειας...

Οι ξένοι και εγχώριοι Ταλιμπάν της Αγοράς είναι ανίκανοι να δικαιολογήσουν αυτή την πολιτική. Το μόνο που επικαλούνται είναι τα θεωρητικά τους εγχειρίδια, που επιτάσσουν «απελευθέρωση» και «ανταγωνισμό». Όμως ποτέ δεν επιβεβαίωσε η ζωή την αλήθεια των Ιερών Γραφών του «Οικονομικού Φιλελευθερισμού». Εν πάση περιπτώσει, επειδή μερικές φορές τα πολλά λόγια είναι φτώχια:

Ναι ρε, θέλουμε τη ΔΕΗ μονοπώλιο! Δικό μας μονοπώλιο, όχι κάποιας πολυεθνικής και κάποιων ντόπιων αεριτζήδων. Όχι ρε, δεν θέλουμε να δίνει η ΔΕΗ τζάμπα το ρεύμα στους αεριτζήδες και να γδέρνει τα νοικοκυριά. Και ναι ρε, είμαστε με τις συντεχνίες. Συντεχνία ο ένας, συντεχνία ο άλλος, αυτή η κυβέρνηση και η τρόικα πέτυχαν τουλάχιστον ένα μεγάλο πράγμα: Μας έκαναν όλους μια μεγάλη, θυμωμένη Συντεχνία. Στο κάτω-κάτω η δική τους συντεχνία πόσους μετράει; Εμείς είμαστε εκατομμύρια, κι αυτοί μερικές χιλιάδες. Άει σιχτίρ πια με το παραμύθιασμα!

ΥΓ: Παραθέτουμε το εντυπωσιακό SMS που έστειλε χτες σε όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ο οποίος τυγχάνει να ανήκει στο ίδιο με αυτούς κόμμα:

«Σύντροφοι βουλευτές, όταν πριν από 32 χρόνια μπήκα στο ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε τον κόσμο άκουγα τότε στις γιορτές νεολαίας που κάναμε, πότε στη Ν. Σμύρνη πότε στη Ν. Φιλαδέλφεια πότε στου Ζωγράφου, ένα πολύ ωραίο καταγγελτικό τραγούδι του Θωμά Μπακαλάκου για την αγροτιά, που έλεγε "καημένη αγροτιά, θα κερδοσκοπήσουν οι μεσάζοντες...". Ελπίζω, σύντροφοι βουλευτές, 32 χρόνια μετά να μην το κάνετε επίκαιρο (και στο χώρο της χονδρικής της ενέργειας) επιτρέποντας στον κάθε αεριτζή να θησαυρίζει σε βάρος της επιχείρησης του ελληνικού λαού. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ούτε εργοστάσια πουλάμε ούτε ενέργεια στην τιμή κόστους στους αεριτζήδες. Καθαρές κουβέντες. Σε όλα υπάρχουν όρια. Ο αγώνας μας δεν είναι για μας, είναι για τον καταναλωτή, γι’ αυτό θα φτάσουμε στα άκρα. Θα ματώσουμε. Και αυτό που σας λέω εκφράζει το σύνολο των εργαζομένων και πρωτίστως των συντρόφων μας».

Για να δούμε, τι θα κάνουν οι «σύντροφοι βουλευτές»; Θα επιχειρήσουν να δώσουν κοψοχρονιά τον πλούτο που ανήκει στον ελληνικό λαό ή το πήραν το μήνυμα; Εδώ ταιριάζει κι ένα παλιό τραγουδάκι του Κηλαηδόνη:

Το ζήτημα δεν είναι το να μπεις [στη Βουλή, προσθέτουμε εμείς]
Είναι που θα στην έχουνε στημένη όταν βγεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: