Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Σσσσσσσσσσσουτ! Σκάσε και κολύμπα...

Τελικά είναι απογοητευτικό. Τόσα λαγωνικά της έντυπης και τηλεοπτικής δημοσιογραφίας, και δεν πήραν χαμπάρι. Καραμπινάτο σκάνδαλο, φοβερή ευκαιρία να ουρλιάξουν στα τηλεπαράθυρα, να τα σούρουν στο αίσχος. Μάλιστα οι πιο αγανακτισμένοι ελληνάρες, που είναι μανούλες στον αποπροσανατολισμό, θα μπορούσαν να τα ρίξουν στους βρωμοξένους που μας παίρνουν τις δουλειές, ή στην κατάντια της δημόσιας εκπαίδευσης, και π.χ. να καταλήξουμε μέσω Κολοπετεινίτσας στο πόσο αναγκαία είναι τα ιδιωτικά "κολέγια". Αλλά τίποτα! Χαμπάρι! Τσιμουδιά το MEGAλο κανάλι, τσιμουδιά και ο ANT1, και το ALTER, και τα κρατικά κανάλια, και Απαξάπαντα τα Δημοσιογραφικά Συγκροτήματα που συνήθως γουστάρουν τα σκάνδαλα (ή μήπως γουστάρουν μόνο τα "σκάνδαλα";). Πέρα από τοπικές εφημερίδες της Κρήτης και μπλογκς, μόνο κάτι τελειωμένες αριστεροφυλλάδες τύπου Ριζοσπάστη και Δρόμου, που προφανώς δεν έχουν τι άλλο να κάνουν, έγραψαν σχετικά.

Μα, θα μας πείτε, τι έγινε τέλος πάντων; Για ποιο αίσχος μιλάτε; Ποιο σκάνδαλο; Μιλάμε για το δουλεμπόριο Ουκρανών νέων στην Ελλάδα. Όχι, όχι για τα κορίτσια που παρηγορούν τμήμα του άρρενος πληθυσμού - αυτό το δουλεμπόριο είναι νόμιμο, άρα και ηθικό, έτσι δεν είναι; Μιλάμε για το άλλο, που βγήκε στη φόρα την προηγούμενη εβδομάδα (χωρίς πάντως να ιδρώσουν μέχρι σήμερα οι Γίγαντες της Δημοσιογραφίας):

Το ΤΕΙ Σερρών έχει υπογράψει σύμβαση με ουκρανικά ιδρύματα, που στέλνουν στην Ελλάδα φοιτητές, στους οποίους χορηγεί βεβαίωση πρακτικής άσκησης. Με αυτή τη βεβαίωση ανά χείρας, τους ξαποστέλνει κατευθείαν σε αλυσίδα Resort and Spa (τρομάρα τους...), με τρία ξενοδοχεία στην Κρήτη, όπου δουλεύουν προς... 2 (ΔΥΟ) ευρώ την ώρα! Μάλιστα οι νέοι, που επιπλέον υποχρεούνται να πληρώσουν οι ίδιοι ιδιωτική ασφάλιση, υπογράφουν συμβόλαιο με το οποίο "μπορούν να δουλέψουν και πέραν των 8 ωρών ημερησίως εφόσον συμφωνήσουν" (αν θέλουν ας μη συμφωνήσουν), ενώ τους απαγορεύεται ακόμη και να... παραιτηθούν πριν τη λήξη της σεζόν "εξαιρουμένων λόγων ανωτέρας βίας"!

Και μην βιαστεί κανείς να πει ότι το δουλεμπόριο αυτό είναι άλλη μία ελληνική εφεύρεση, διότι θα διαψευστεί - το προωθεί η ίδια η Κομισιόν με τη "Στρατηγική Ευρώπη 2020", όπου προτείνει "να καταστούν οι κενές θέσεις εργασίας περισσότερο προσπελάσιμες για τους ενδιαφερόμενους σπουδαστές και νέους επαγγελματίες απανταχού της Ευρώπης". Αλλά ας επιστρέψουμε στην Ελλάδα, στα καλά ΜΜΕ μας, στην ακόμη πιο καλή ανθυποκυβέρνησή μας και, last but not least, στο ΤΕΙ Σερρών (αν και φαίνεται ότι το συγκεκριμένο "ίδρυμα" είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου):
ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΡΕ; Ακόμα δεν πιάσατε πάτο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: