Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Απίστευτο (συμβαίνουν και αλλού)

Για να μην νομίζουμε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου η επιχειρηματική και πολιτική αλητεία κάνει θραύση, να μια είδηση από τη μακρινή Χιλή:

Το συνδικάτο μεταλλωρύχων της Χιλής κατήγγειλε ότι οι 33 Χιλιανοί μεταλλωρύχοι, η ιστορία των οποίων έχει κάνει το γύρο της γης, δεν θα πληρωθούν τους μισθούς τους όσο παραμένουν εγκλωβισμένοι 670 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Συγκεκριμένα, η εταιρία San Esteban στην οποία ανήκει το ορυχείο, ανακοίνωσε ότι δεν έχει χρήματα για να πληρώσει τους εγκλωβισμένους ανθρακωρύχους «αφού δεν εργάζονται».

Η αλητεία δεν τελειώνει εδώ:

Κατόπιν τούτων, το συνδικάτο απαίτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει την πληρωμή των μισθών των 33 εγκλωβισμένων, καθώς και άλλων 100 εργαζομένων στο ίδιο ορυχείο, που παραμένουν εκτός εργασίας λόγω της κατάρρευσης του ορυχείου. Ο κύριος Laurence Golborne, υπουργός Ορυχείων της Χιλής, απάντησε σχετικά στο συνδικάτο ότι «ο νόμος απαγορεύει στο υπουργείο να αναλάβει την υποχρέωση καταβολής μισθών εργαζομένων σε ιδιωτικές εταιρείες. Θα έπρεπε να τους πληρώνει η San Esteban. Οι δικαιούχοι πρέπει να απευθυνθούν στα δικαστήρια.»

Προσθέστε τώρα και αυτή την πληροφορία, που δημοσίευσαν στις 24/8 τα διεθνή ΜΜΕ:

«Προσπάθησαν να διαφύγουν. Αλλά έλειπε κάποια σκάλα κινδύνου. Εάν η εταιρία την είχε εγκαταστήσει, οι μεταλλωρύχοι θα μπορούσαν να απομακρυνθούν κατά τις πρώτες 48 ώρες, πριν δηλαδή σημειωθεί καθίζηση».

Και αυτή την είδηση από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Μήνυμα συμπαράστασης και ελπίδας στέλνουν οι περισσότεροι από 300 μεταλλωρύχοι στα μεταλλεία βωξίτη της ΕΛΜΙΝ στους συναδέλφους τους που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε βάθος 700 μέτρων κάτω από τη γη, στη Χιλή. Στην επιστολή που παρέδωσαν στην πρεσβευτή της Χιλής στην Ελλάδα μεταξύ άλλων υπογραμμίζουν: "Εμείς οι μεταλλωρύχοι της ΕΛΜΙΝ, από τα υπόγεια μεταλλεία βωξίτη της Ελλάδας, στέλνουμε τη συμπαράστασή μας σε σας και τις οικογένειές σας. Με τη σιγουριά ότι όλα θα πάνε καλά, σας καλούμε όταν θα έχετε αφήσει πίσω σας αυτή την περιπέτεια, να έρθετε στην Ελλάδα καθένας από εσάς με ένα συγγενικό πρόσωπο που θα επιλέξει, να σας φιλοξενήσουμε, να σας γνωρίσουμε από κοντά και να ξεκουραστείτε στον ήλιο και τη θάλασσά μας για μια εβδομάδα".

Και συγκρίνετε τους δύο κόσμους...
Από τη μια οι "έχοντες" και οι πολιτικοί εκπρόσωποί τους: ο ορισμός της αλητείας.
Από την άλλη οι "μη έχοντες": ο ορισμός της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.

Για να αποδειχτεί, μια ακόμη φορά, κόντρα στην προπαγάνδα των "εχόντων", ότι
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: