Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Το θράσος των ιθαγενών

Από την ιστοσελίδα του κρητικού ραδιοσταθμού 104fm – σχετικά με κάποιους ιθαγενείς που νομίζουν ότι δικαιούνται να πλατσουρίζουν εκεί που απλώνουν την αρίδα τους οι επικυρίαρχοι:

Διαδήλωση υπέρ
των ανοικτών παραλιών


Αυτή η κινητοποίηση ενόχλησε πριν καν γίνει. Γιατί; διότι ο τόπος και ο χρόνος, ενόχλησε. Από το Τσιφλίκι μέχρι τηn Πλάκα; Ποιος τολμά να κρούσει ΚΛΕΙΣΤΕΣ θύρες; ΚΑΝΕΙΣ, ούτε δήμος, ούτε αρχές, ούτε εισαγγελέας, ΚΑΝΕΙΣ δεν τολμά να αναστατώσει τα κακώς κείμενα της Ελούντας.

Όλα ξεκίνησαν μετά από μια διαμαρτυρία του συλλόγου Φουρνιωτών, διότι κάποιοι τους αρνήθηκαν να κάνουν τη βουτιά τους εκεί όπου κολυμπούσαν για δεκαετίες. Το κείμενο αυτό προκάλεσε την κινητοποίηση της Οικολογικής Κίνησης Μεραμπέλλου, των συλλόγων ενοικιαζομένων δωματίων Ελούντας και Λασιθίου, των Πολιτιστικών Συλλόγων Φουρνής και Ελούντας, αλλά και απλού κόσμου.

Αλλά γιατί αυτή η κινητοποίηση ενόχλησε πριν καν γίνει; Με απειλές, βολιδοσκοπήσεις, προσπάθεια αναβολής κλπ. Διότι απείλησε τα "χρηστά ήθη" στη περιοχή της Ελούντας! Ποια είναι αυτά; Κανείς δεν πρέπει να μιλάει για τίποτα! Στο όνομα της ανάπτυξης, θα πρέπει να θυσιαστούν τα πάντα. Ακόμα και οι παραλίες, ακόμα και το δικαίωμα των πολιτών αυτής της χώρας, των οποίων τα χρήματα έχουν χρησιμοποιηθεί μέσω τραπεζών ή κρατικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για να γίνουν όλα αυτά τα ξενοδοχεία, να μπορούν απλά να κάνουν το μπάνιο τους σ' αυτές τις παραλίες που λούζονταν για εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες χρόνια οι γηγενείς αυτού του τόπου. Τώρα τους απαγορεύεται η είσοδος ή, στην καλύτερη περίπτωση, πρέπει να καταβάλλουν τίμημα για να κολυμπήσουν.

Για την ιστορία, περί τα 50 άτομα συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής (5/9) στο Τσιφλίκι της Ελούντας και βάδισαν ειρηνικά με δύο πανό, προς τη Πλάκα, όπου και επίσης διαλύθηκαν ήσυχα. Μικροί και μεγάλοι, διαδήλωσαν για το αυτονόητο: Ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Διαμαρτυρήθηκαν για την ανυπαρξία των αρχών, την άρνησή τους να εφαρμόσουν τους νόμους, αλλά και την επικρατούσα λογική ισχύος από τη πλευρά των οικονομικά ισχυρών επενδυτών, ιδιοκτητών των ξενοδοχείων και κάποιων εξοχικών κατοικιών μεγαλόσχημων που ήδη, πριν ολοκληρωθούν, έχουν κλείσει τη παραλία γύρω τους.

1. Λίγο μετά το τέλος του συλλαλητηρίου, μια παρέα ζήτησε να κατεβεί για μπάνιο στην παραλία της Πλάκας, την οποία έχει κλείσει το Blue Palace. Οι ιθύνοντες του ξενοδοχείου τους το απαγόρευσαν. Έχουν άραγε αυτό το δικαίωμα;
2. Έλαμψε δια της απουσίας της η δημοτική αρχή Αγίου Νικολάου, η οποία είχε "αντιδράσει" για τις επεμβάσεις στις παραλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: