Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Τι 4 %, τι 4,82 % ...

Η οικονομική ιστοσελίδα capital.gr έγραφε σήμερα το πρωί :

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010 - 08:48
Προσδοκίες για επιτόκιο 4% στα εξάμηνα έντοκα
Στα επίπεδα του 4% αναμένεται να διαμορφωθεί το επιτόκιο στη σημερινή δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου από 4,65% όπου είχε διαμορφωθεί τον Ιούλιο.
Τα επίπεδα του προσδοκώμενου επιτοκίου της σημερινής δημοπρασίας θα είναι το αποτέλεσμα συντονισμένης προσπάθειας των τραπεζών κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο, να ρίξουν τις αποδόσεις των ομολόγων με λήξη το Μάρτιο του 2011.

Λιγότερο από τέσσερις ώρες αργότερα, ιδού πού κατέληξε η προσδοκία :

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010 - 12:16
"Ακριβότερο" των προσδοκιών το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων
Με επιτόκιο σημαντικά υψηλότερο των προσδοκιών, ολοκληρώθηκε η δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου καθώς έφτασε στο 4,82%, ξεπερνώντας και το αντίστοιχο του Ιουλίου (4,65%).
Παρά το γεγονός ότι οι δημοπρασίες των εντόκων ελέγχονται» σε ποσοστό 90% από τις εγχώριες τράπεζες, δεν κατέστη δυνατό να πιέσουν πτωτικά τα επιτόκια σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία. Το γεγονός είναι ιδιαίτερα αρνητικό, καθώς συμπίπτει με την εκστρατεία ενημέρωσης του υπουργείου Οικονομικών σε ξένους επενδυτές σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Αυτό, για να ξέρουμε πόσο σοβαρά πρέπει να παίρνουμε τις καθησυχαστικές «αναλύσεις» και τις «προσδοκίες»...

Πάντως ο κύριος Πέτρος Χριστοδούλου, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους), δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος» με τα αποτελέσματα της σημερινής δημοπρασίας εντόκων. Και γιατί να μην είναι; Από την τσέπη του πληρώνει; Μπορεί να πάρει και κάνα έκτακτο μπόνους επειδή έπεσε τόσο μέσα στις προβλέψεις του...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πόσο καραγκιόζηδες είναι!