Κεφάλαιο τρίτο του Επικαιροποιημένου Μνημονίου:
1. Τι είπαμε; Ότι δεν θα ξεπουλήσουμε τις μονάδες παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ; Ε, είπαμε-ξείπαμε. «Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τα αναλυτικά σχέδιά της για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος προς τρίτους της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ε.Ε. έως τα τέλη Δεκεμβρίου».
Επίσης (αυτό σας το ’χαμε πει, οπότε μην παραπονιέστε) «η κυβέρνηση θα υιοθετήσει παράλληλα ένα μηχανισμό ώστε να διασφαλίσει ότι τα ρυθμιζόμενα από αυτή τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας αντανακλούν, σταδιακά και το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής της αγοράς, με εξαίρεση τους ευάλωτους καταναλωτές». Τουτέστιν, άγριες αυξήσεις. Πλην των ευάλωτων καταναλωτών: βιομηχάνων, εμπορικών κέντρων κ.λπ. Τα ρετιρέ του δημοσίου, οι τεμπέληδες άνεργοι και οι υψηλοσυνταξιούχοι που έμαθαν να ζουν μέσα στη χλίδα επιτέλους θα πληρώσουν!
2. «Η διαχείριση των υδάτων θα απονεμηθεί σε ανεξάρτητο φορέα ή σε ανεξάρτητο διαχειριστή του συστήματος». Ορίστε; Ανεξάρτητο φορέα ή διαχειριστή; Ανεξάρτητο από ποιον; Τι αφελής ερώτηση! Προφανώς ανεξάρτητο από την ανάγκη των κατοίκων του προτεκτοράτου να έχουν τον έλεγχο του υδάτινου πλούτου και ένα δημόσιο δίκτυο που θα διαθέτει σε όλους πόσιμο, υγιεινό νερό. Άλλωστε το νερό δεν είναι αγαθό, εμπόρευμα είναι.
Με τη βοήθεια του ανεξάρτητου φορέα σταδιακά θα διαπιστώσουμε ότι είναι καλύτερα (για ποιον;) να το ιδιωτικοποιήσουμε κι αυτό. Και, στην ιδανική περίπτωση, σιγά-σιγά το δίκτυο ύδρευσης να εγκαταλειφθεί στη μοίρα του ώστε το νερό της βρύσης να μην είναι πόσιμο, για να αγοράζουμε κι εμείς εμφιαλωμένο, όπως γίνεται σε όλη την πολιτισμένη Ευρώπη. (Σε ανύποπτο χρόνο, πριν μια 15ετία, η Κομισιόν επεσήμαινε ήδη σε έκθεσή της έναν ακόμη σοβαρό αναχρονισμό της Ελλάδας: Λόγω της καλής ποιότητας του νερού του δικτύου στις περισσότερες περιοχές της χώρας, δεν μπορεί, έλεγε η Κομισιόν, να αναπτυχθεί ικανοποιητικά η αγορά εμφιαλωμένου νερού. Μάλιστα…)
3. «Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει αυστηρά τις προβλέψεις του νόμου, ειδικά όσες αφορούν τις μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε στοχευμένο εξορθολογισμό προσωπικού και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τα τρία έτη κατά την περίοδο 2011-13». Όσοι έχετε μικρά παιδιά και πήγατε να τα γράψετε σε βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό του Δήμου σας και σας είπαν ότι δεν έχει θέσεις, γνωρίζετε ήδη τι σημαίνει ο «στοχευμένος εξορθολογισμός» και η «ενίσχυση της αποτελεσματικότητας» των ΟΤΑ. Όσοι δεν εμπίπτετε σ’ αυτή την κατηγορία, θα το καταλάβετε αργότερα. Μετά τις «αυτοδιοικητικές» εκλογές. Όταν απολυθούν και οι 37.000 συμβασιούχοι των Δήμων και καταρρεύσει το μαγαζί (τότε θα διαπιστώσουμε, επίσης, και την ανάγκη πλήρους ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής σκουπιδιών). Όταν αρχίσουν να υπολειτουργούν ή να κλείνουν τα σχολεία και τα νοσοκομεία που περνούν στην ευθύνη των Δήμων (χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση). Όταν τα δημοτικά τέλη εκτοξευθούν. Και πάει λέγοντας.
4. Για τον ΟΣΕ, τα είπαμε και τα ξαναείπαμε (τελευταία σχετική ανάρτηση ΕΔΩ). Προκειμένου όμως να πάρετε μια ακόμη ιδέα για το πώς λειτουργούν τα πράγματα στο προτεκτοράτο της τρόικας (και τι και πώς υπογράφουν οι ενταύθα υπάλληλοι που παριστάνουν την κυβέρνηση) σας μεταφέρουμε μια φράση από άρθρο στα προχθεσινά «ΝΕΑ»:
«Στην ελληνική μετάφραση του Μνημονίου τα σχέδια της κυβέρνησης για τον ΟΣΕ περιγράφονται επιγραμματικά. Στο αγγλικό κείμενο αναφέρεται ότι στο νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου θα προβλέπονται, μεταξύ των άλλων, κλείσιμο ζημιογόνων γραμμών, αύξηση εισιτηρίων με στόχο αύξηση εσόδων 55%, πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε στρατηγικό επενδυτή, μείωση προσωπικού 35% για εξοικονόμηση δαπανών 50% και μείωση προσωπικού 50% στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ για μείωση δαπανών προσωπικού 58%. Παράλληλα υπάρχουν προβλέψεις για γενική μείωση βασικού μισθού 20%, μείωση υπερωριών και επιδομάτων 10%».
Το πιάσατε; Στα ελληνικά υπογράφουν την… περίληψη του αγγλικού κειμένου. Οι Επικυρίαρχοι δεν κάνουν καν τον κόπο, για δεύτερη φορά, να αφήσουν τους υπαλλήλους τους να μεταφράσουν τις Διαταγές στα ελληνικά, ώστε να μην ξεφτιλιστούν εντελώς. Αλλά είπαμε: όταν είσαι Γλοιώδης Ανθυποκλητήρας της τρόικας, γιατί να σε σεβαστεί;
(Έπρεπε να είχαμε ακούσει την κυρία Διαμαντοπούλου, αντί να την κοροϊδεύουμε, όταν πρότεινε να γίνουν και τα αγγλικά επίσημη γλώσσα της Ελληνικής Δημοκρατίας! Κάτι ήξερε…)
Μην βιάζεστε να ξεφύγετε, έχει και συνέχεια. Στην επόμενη ανάρτηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου