Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Καλό το ΕΑΜ, καλό και το Βασιλιά μ’

Ένας φίλος διηγούνταν κάποτε μια ιστορία του θείου του. Στην κατοχή ο θείος βγήκε στο αντάρτικο και όταν, πολλά χρόνια αργότερα, ολοκλήρωσε τον «παραθερισμό» στα γνωστά νησιά, πήγε στην πόλη του. Ενώ περπατούσε, βλέπει στην πόρτα ενός μαγαζιού ένα παλιό του φίλο. Χαρές, φιλιά, τον καλεί ο φίλος του να μπει στο μαγαζί να τον κεράσει, μπαίνει ο θείος, και τι να δει; Να ένα τεράστιο κάδρο με τον Μεγαλειότατο (τον τότε βασιλιά Παύλο). Σφίγγεται ο θείος, και του τη λέει: «Δεν ντρέπεσαι, ΕΑΜίτης εσύ και να μοστράρεις αυτόν;». Και του απαντά ο πρώην σύντροφος:
«Α, Μήτσο μ’... καλό το ΕΑΜ, καλό και το Βασιλιά μ’»!

***

Δείτε τώρα αν έχει σχέση αυτή η παλιά ιστορία με την ακόλουθη τοποθέτηση του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την «απελευθέρωση» της ενέργειας (Ή μήπως επειδή πλησιάζουν δημοτικές εκλογές; Α μπα, αποκλείεται!). Ο κύριος δήμαρχος λοιπόν, τετραγωνίζοντας τον κύκλο, έκανε την εξής δήλωση:

«Η σταδιακή και ελεγχόμενη απελευθέρωση ενέργειας που πρέπει να γίνει [Γιατί κύριε Κακλαμάνη; Το λένε οι Γραφές;], σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών πηγών της πατρίδας μας [Όοοχι, προς Θεού!]. Τόσο σαν πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, όσο και σαν δήμαρχος της Αθήνας στηρίζω τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, οι οποίοι παρά τις κάποιες φραστικές υπερβολές που κυρίως αδικούν τους ίδιους [πιπέρι στο στόμα...], ορθά αναδεικνύουν το πρόβλημα από τώρα, παρά να τρέχουν πίσω από τελεσίδικες αποφάσεις της κυβέρνησης. Οι δήμοι της Ελλάδος, ως ένας από τους μεγαλύτερους "πελάτες" της ΔΕΗ, έχουν κάθε λόγο, και θα το κάνουν, να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις».

Και ΕΑΜ και Βασιλιά μ’, κυρ-δήμαρχε, δεν γίνεται. Παρά μόνο σε προεκλογική περίοδο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: