Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Μην μας βοηθάτε άλλο!

Η Κομισιόν λέει ότι πάμε καλά. Δηλαδή, ότι οι εργοδότες της (οι τράπεζες, οι πολυεθνικές κ.λπ.) πάνε καλά. Και άρα μάλλον θα εκταμιευθεί η δεύτερη δόση του δανείου από τα κράτη της ευρωζώνης (ώστε και το χρέος μας να αυξηθεί, και μετά να χρειαστούν μερικά ακόμη "πρόσθετα", "διορθωτικά" κ.λπ. μέτρα, συν κάνα-δυο διαρθρωτικές μεταρρυθμισούλες επιπλέον).

Έχουνε και λένε λοιπόν:

* Η Ελλάδα σημείωσε ταχεία πρόοδο σε μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα, οι συνολικές δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν κατά 16,9%, συμπεριλαμβανομένων των μισθών στον δημόσιο τομέα.

* Ο δημοσιονομικός στόχος, όμως, διατρέχει ορισμένους κινδύνους, καθώς τα συνολικά ταμειακά έσοδα αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο κατά 5,9%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον ετήσιο στόχο αύξησης κατά 15,6%.

* Εάν χρειαστεί, θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα ώστε να αποφευχθεί κάθε ολίσθηση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο. Ενδέχεται να χρειαστούν ορισμένα ακόμη μέτρα το 2011 σε σχέση με το συνταξιοδοτικό σύστημα.

* Προκειμένου να διασφαλιστεί επαρκής ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα, προβλέπεται η θέσπιση νομοθεσίας για νέα σειρά ομολόγων με εγγύηση του Δημοσίου, ύψους 25 δισ. ευρώ (Δική μας σημείωση, σε απλά ελληνικά: τα παίρνουμε από μισθούς και συντάξεις, τα δίνουμε στις τράπεζες)

* Θεσπίστηκαν νωρίτερα απ' ό,τι προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα τολμηρές νομοθετικές διατάξεις για την αγορά εργασίας, χάρη στις οποίες θα ενισχυθεί η προσαρμοστικότητα της οικονομίας. Άλλες μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν νωρίτερα αφορούν τις μεταφορές, όπου έχει σημειωθεί ήδη σημαντική πρόοδος στην απελευθέρωση των οδικών μεταφορών, καθώς και την ενέργεια.

* Εκκρεμούν προκλήσεις που αφορούν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την κατάργηση κανονιστικών ρυθμίσεων, την άρση των φραγμών στην ανάπτυξη του τουρισμού και το λιανεμπόριο. Πρέπει να επισπευσθεί η ιδιωτικοποίηση και αναδιάρθρωση κρατικών επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς των σιδηροδρομικών μεταφορών και της ενέργειας (Πάλι σε απλά ελληνικά: οι ιθαγενείς υπάλληλοί μας άλλαξαν τα φώτα στις εργασιακές σχέσεις και σε τομείς της οικονομίας που δεν μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι γουστάρουμε, αλλά αυτό δεν φτάνει - τώρα θέλουμε να μας τα χαρίσουν)

Μια χαρά δηλαδή! Και στο δημόσιο χρέος, εν τω μεταξύ, πάμε (πάνε) εξίσου καλά. Το Μάρτιο τους χρωστάγαμε 310 δισεκατομμύρια, τον Ιούνιο (δηλαδή πολύ πριν την ενδεχόμενη εκταμίευση της δεύτερης δόσης της «βοήθειας») τους χρωστάγαμε 317 δισεκατομμύρια. Θυμάται κανείς ότι τα τελευταία 9 χρόνια η Ελλάδα έχει ήδη πληρώσει στους «πιστωτές» μας 300 δισεκατομμύρια σε τοκοχρεολύσια; Σύντροφοι Ευρωπαίοι, σας είμεθα υποχρεωμένοι… φτάνει, μην μας βοηθάτε άλλο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: