Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

BAE BAE μάνα μ’, ΒΑΕ ΒΑΕ

Το Μνημόνιο που συνέταξαν οι επικυρίαρχοι, ψήφισαν οι «βουλευτές» του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, και εφαρμόζει η «κυβέρνηση» του ΓΑΠ, έχει μια ενδιαφέρουσα αντίληψη σχετικά με το πώς ορίζονται τα ΒΑΕ (Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα). Δηλαδή, ένα βαρύ και ανθυγιεινό επάγγελμα δεν είναι... ντε και σώνει βαρύ και ανθυγιεινό – εάν το σύνολο των ΒΑΕ υπερβαίνει το 10% του εργατικού δυναμικού, πέφτει τσεκούρι. Οπότε το υπόλοιπο 90%, δεν πα’ να χτυπιέται, ασκεί επαγγέλματα ελαφρά και υγιεινά!

Τώρα, σε απλή μετάφραση, το τσεκούρι θα πέσει επί 250.000 εργαζομένων. Από την 1η Ιουλίου 2011, οπότε θα τεθεί σε ισχύ η νέα λίστα των ΒΑΕ, 250.000 άνθρωποι θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται δραστικά και τη σύνταξή τους να απομακρύνεται με ελαφρά πηδηματάκια κατά 5 χρόνια! Επί τη ευκαιρία, το «υπουργείο» Εργασίας θα εκπονήσει, λέει, μελέτες για την κατάσταση των επικουρικών ταμείων, ώστε να μειωθούν και οι επικουρικές συντάξεις περίπου 700.000 ανθρώπων! (Εδώ μιλάμε για το άκρον άωτον της αλητείας και της κλοπής, αφού τα επικουρικά ταμεία είναι 100% λεφτά των εργαζομένων, στα οποία το κράτος δεν θα έπρεπε να έχει λόγο – το μόνο που θα έπρεπε να κάνει, θα ήταν να φέρει πίσω τα κλεμμένα...).

Στο μεταξύ δόθηκε στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ (Ινστιτούτο Εργασίας), που αναφέρει ότι στην τριετία 2009-2011 θα έχουμε απώλεια 175.000 θέσεων εργασίας (με βάση τους «αισιόδοξους» υπολογισμούς της Κομισιόν)! Τουτέστιν, η ανεργία θα ξεπεράσει το 20%, χτυπώντας συνολικά ένα εκατομμύριο εργαζόμενους. Σύμφωνα με το ΙΝΕ, δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στα... ικανοποιητικά ποσοστά ανεργίας του 2008 (!) ούτε μετά από 5 χρόνια. Ταυτόχρονα, η ετήσια έκθεση υπολογίζει ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα δουν το βιοτικό επίπεδό τους να μειώνεται κατά 30%.

Ενδιαφέρον έχει και η γελοιοποίηση του «επιχειρήματος» ότι στην Ελλάδα έχουμε χαμηλή ανταγωνιστικότητα λόγω των... υψηλών μισθών (και τολμούν να το λένε αυτό, με το βασικό ΜΕΙΚΤΟ μεροκάματο στα 33,04 ευρώ, και το βασικό ΜΕΙΚΤΟ μισθό στα 739,56 ευρώ!). Αναφέρει σχετικά η ετήσια έκθεση: «Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το 2009 το μηνιαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα ανέρχεται στο 83% του μέσου αντίστοιχου κόστους στην Ε.Ε.-15, ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας ανέρχεται στο 95% της Ε.Ε.-15».

Επιπλέον, το ΙΝΕ, βασιζόμενο σε μελέτη του ΟΟΣΑ (2009), επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι φορολογούνται σε υπερδιπλάσιο ποσοστό απ' ό,τι οι επιχειρήσεις: «Η πραγματική φορολογική επιβάρυνση της εργασίας στην Ελλάδα (35,1%, 2007) αντιστοιχεί στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (36,4%, 2006), ενώ η πραγματική φορολόγηση για τα κέρδη ανέρχεται σχεδόν στο ήμισυ του μέσου όρου της ΕΕ των 25 (15,9% για την Ελλάδα, έναντι μέσου όρου 33,0% στην ΕΕ των 25)».

Καλά μας τα 'πε το ΙΝΕ. Και τώρα τι κάνουμε, κύριε Παναγόπουλε; Ως συνήθως, την πάπια; (Άσχετο: το επάγγελμα του εκδοροσφαγέως πάπιας, είναι ΒΑΕ ή όχι;)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διαβάστε ρε άσχετοι, που τα 'χετε βάλει με τον κύριο Παναγόπουλο: "Τη δημιουργία παρατηρητηρίου δημοσιονομικών εξελίξεων ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, τονίζοντας ότι η οικονομική κρίση μετατρέπεται με ταχύτατους ρυθμούς σε κρίση της απασχόλησης." Τι άλλο να κάνει ο άνθρωπος;

ΘΑ ΤΟ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ
REMEMBER 6 MAY
είπε...

Ααααα, αυτό δεν το 'χαμε δει! Ε, αφού θα τους κάνει τη μούρη κρέας με κοτζάμ παρατηρητήριο, πάμε πάσο!