Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Πίσω τούρκοι!

Απαράδεκτη η απόφαση της Ουνέσκο να κατοχυρώσει τον Καραγκιόζη ως πολιτιστική κληρονομιά της Τουρκίας. Παρόλο που αναγνωρίζουμε ότι επί αιώνες εκεί ανδρώθηκε ο Καραγκιόζ, ο οποίος εξελληνίστηκε μόλις το 19ο αιώνα, η Ουνέσκο δεν πρέπει να ξεχνά ότι, απ’ όλα τα Βαλκάνια, μόνο στην Ελλάδα εξακολουθεί να διαπρέπει τόσο πολύ. Και μάλιστα μόνο εδώ κλωνοποιείται και εκσυγχρονίζεται με ταχύτατους ρυθμούς.
Αν και η προσφώνηση «είσαι καραγκιόζης» ίσως αδικεί το λαϊκό ήρωα του θεάτρου σκιών, ο οποίος στο κάτω-κάτω ήταν ένας ταλαίπωρος που προσπαθούσε να θρέψει τα κολλητήριά του, η Ουνέσκο θα έπρεπε να εξετάσει, πριν αποφασίσει υπέρ της Τουρκίας, πόσους καραγκιόζηδες διαθέτει σήμερα η Υπερήφανη Ελλάς:

1. Τα στελέχη της Κυβερνήσεως, με αρχικαραγκιόζο αυτόν τον ωραίο τύπο που όταν μιλάει αγγλικά στον Πόρο τα βάζει με τη διεθνή χρηματοπιστωτική ολιγαρχία και ζητά αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ της φτωχολογιάς, κι όταν τον βάζουν να μιλήσει ελληνικά τα παίρνει στο κρανίο και κάνει έρωτα σε εμάς, στα παιδιά μας, στη μητέρα μας και σε όλο μας το σόι.

2. Τους ηρωικούς Έλληνες Τραπεζίτες-Τοκογλύφους, με πλέον πρόσφατο αρχικαραγκιόζο αυτόν τον άπαιχτο κύριο-μεγαλοϋπάλληλο ξένων ευαγών ιδρυμάτων που δεν έχει πού την κεφαλήν πλύναι αλλά θέλει, με τα λεφτά που τσέπωσε από τον κρατικό κορβανά και με αυτά που τον δανείζουν οι κρατικές τράπεζες (διότι τα άλλα τα ’φαγε ήδη ο Κατηραμένος Όφις του), να τις… εξαγοράσει.

3. Σύσσωμον την Επιχειρηματικο-Βιομηχανικο-Εφοπλιστική Καλή Κοινωνία που δεν ξέρει τι έχει, τι χλαπάκιασε τόσες δεκαετίες με τα θαλασσοδάνεια, τι ιδρώτα και αίμα έκλεψε και δεν πλήρωσε ποτέ της και τι ζητάει ακόμα – και είναι επιπλέον τόσο ξεφτιλισμένη ώστε να παίρνει ενίσχυση σήμερα από το χρεοκοπημένο Δημόσιο 2 εκατομμυριάκια ευρώ για να κάνει, λέει, κάποιο ερευνητικό πρόγραμμα ο ΣΕΒ (εδώ τον τίτλο του αρχικαραγκιόζου τον διεκδικούν πολλοί).

4. Τουλάχιστον εκατόν εβδομήκοντα και εννέα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας, κοινώς Βουλής, μπροστά στα οποία ο ορίτζιναλ Καραγκιόζης ωχριά, διότι αυτός τουλάχιστον ποτέ δεν κατέβηκε στις εκλογές, ποτέ δεν είπε τα τρία «δεν-δεν-δεν», ποτέ δεν ψήφισε ένα κειμενάκι εις την αγγλικήν με το οποίο από εκπρόσωπος του λαού (λέμε τώρα…) μετατρέπεται και επισήμως σε πρωτοκολλητή του Βεληγκέκα, και πάει λέγοντας.

Σταματάμε εδώ, χάριν συντομίας. Μπροστά σε αυτά, τι έχει να επιδείξει η Τουρκιά; Πασάδες έχει, Μπέηδες έχει, Βεληγκέκες έχει, Βεζυροπούλες έχει, Σαναλέμε έχει… αλλά από Καραγκιόζηδες δεν τα πάει με τίποτα τόσο καλά όσο εμείς.
Κατόπιν τούτου, καλούμε την Ουνέσκο να επανεξετάσει την απόφασή της, και συμπαρατασσόμεθα και ημείς με τον Ηρωικό Ανένδοτο Αγώνα που κήρυξε σύμπας ο Ελληνικός Πολιτικός και Πνευματικός Κόσμος δια την άρσιν αυτής της καταφανούς αδικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: